10. Livanjska noć u Schlierenu u Švicarskoj oduševila zajedništvom

              „Slogom rastu male stvari, neslogom se i najveće raspadaju“

Možemo reći da je ovo bio  neslužbeni moto  jubilarne, 10. Livanjske noći, održane  3. studenog  2018. u Sporthalle  Schlieren, u organizacijim nevelike, ali složne  Livanjske zajednice u Švicarskoj koja je i ovaj put okupila više stotina gostiju.

Večer je započinjala  lagano se „zahuktavajući„  uz taktove domaćih uspješnica – ‘Da te mogu pismom zvati’, ‘Croatio, k’o mater te volim’, pa nastavila  u ritmu… Nije u šoldima sve ...

Voditeljice programa Sanela Matan i Vilma Mihaela Cikojević uz srdačne su pozdrave publici posebnu dobrodošlicu poželjele počasnim gostima; veleposlanici RH u Švicarskoj,  gđi Andrei Bekić, predstavniku Hrvatske katoličke Misije iz Züricha, fra Antoniu Šakoti i predstavnici Hrvata iz Švicarske u Savjetu Vlade RH,  gđi Ruži Studer Babić.

Gosti su se pojedinačnim izlaskom na pozornicu obratili prisutnima, ističući upravo glavnu nit koja se prožimala kroz cijelu Livanjsku noć – zajedništvo, vjernost  i poniznost – kako je posebno i istaknuo fra Antonio Šakota.

Emotivnim govorom, predsjednik Livanjske zajednice CH, Jozo Dalić uz podrave svim prisutnima također je istaknuo vrijednosti u desetgodišnjem radu ove zajednice. Naglasak je stavio da djeluju „gradeći mostove povezanosti“,  kako u Švicarskoj, tako i sa rodnim Livnom i Hrvatskom, te njihovim humanitarnim radom koji je usmjeren prema rodnom kraju.

„Svi odavno otišli su, sudbina je tila tako, u tuđini sada žive, znam da njima nije lako…“

Podijeljene su zahvalnice dugogodišnjim sponzorima za podršku u radu zajednice, te zaslužnim članovima Livanjske zajednice CH za angažman i nesebičan rad u stvaranju iste .

Cijelovečernji program pratila  je lokalna internetska televizija“ Livideo“ pa su tako Livnjaci širom svijeta bili uključeni slikom i tonom  preko live streama u ovaj bogat događaj i tim putem bili dio ove fenomenalne  atmosfere.

„Ej Livnjaci,  ej zemljaci zapjevajmo staroj majci, mada sad daleko mi smo, zaboravili mi je nismo……“

U nastavku programa nastupio je u tri navrata plesni klub Paganini, koji su amasadori Livna u javnosti, i koji su ujedno primjer zdravog odrastanja mladog čovjeka i njegove afirmacije u društvo. Pod motom „plesati da bi živjeli“ oduševili su publiku i sve prisutne, a sve  pod stručnim vodstvom Joze i Renate Rimac.

Solo nastupom i koreografijom, njihova plesačica  Leona Lalić ostavila je bez daha sve prisutne u dvorani. dok je za glazbeni i zabavni dio bio zadužen neponovljivi i omiljen zabavljač, Mirko Perković Poky.

„Hajde Mate, skupi prijatelje, neka počne narodno veselje, nek se fešta i neka se pije,zajedno smo  tko nam išta smije…“

Slijedila je  najava da na pozornicu stiže i nezamjenjivi „kralj dijaspore“ Mate Bulić koji je u nastavku  večeri, takoreći zapalio i podigao na noge sve prisutne.

Tijekom večeri bila je upriličena i prodajna izložba umjetničkih fotografija s motivima Livanjskog kraja, autora Antee Teice Miloloža,  književni kutak gdje se  mogao kupiti roman Snježane Pervan „Klatva“. Ponuđeni su i suveniri s motivima Livna i Livanjske zajednice CH, a cijeli prihod namijenjen je projektima u Livnu. Isto tako, gosti su se mogli učlaniti  u zajednicu.

Bila je ovo još jedna Livanjska noć za pamćenje, za druženje s prijateljima, noć za veselje i pjesmu. Bila je ovo isto tako noć koja je pokazala da trebamo biti podrška jedni drugima, kako u tuđini, tako i srca okrenuta rodnom kraju, s porukom – dogodine – vidimo se opet!

„A  Bog dao da se vratim makar samo jedan dan, dugo je u mojoj duši osmjeh bio zaključan…“

VIDEO: OVDJE
https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2018/11/Poky-Mirko-Perkovic-Jedan-dan-zivota-Livanjska-No%C4%87-1.mp4?_=1

Foto: Iva Ivanković, Božica Tonković

Autor


Željka Pelc Siroglavić
Više o autoru

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply