Aerodrom u Livnu se proširuje, otvorenje i aeromiting planirani za narednu godinu

Aerodrom “Stipe Krišto” u Livnu prvenstveno je sportskog karaktera, a Aeroklub Livno koji je njegov operater uspješno ga modernizira. Tijekom tri ljetna mjeseca otvoren je i privremeni granični prijelaz, a naredne godine planiraju se dodatne aktivnosti.
Edvard Krišto, predsjednik Aerokluba Livno kaže nam kako se aerodrom počeo graditi krajem  devedesetih.

“Naš aerodrom je sportskog karaktera i mi smo ga počeli graditi prije dvadesetak godina, točnije 1997. kad je napravljen prvi hangar. Aeroklub Livno je korisnik i operater aerodroma. Imali smo tri travnate staze koje smo prije koristili, a izgradnjom asfaltne piste dužine 850 metara ćemo dobiti znatno veće mogućnosti za bavljenje proširenim letačkim aktivnostima i time se stvara nova dimenzija na samom objekt”, kazao je Krišto.

Izgrađene su i manevarske površine, ali je i pored svega toga aerodrom zadržao sportsko-rekreativni karakter.

“Aerodrom može biti putnički, jer tri mjeseca godišnje ima privremeni granični prijelaz. Takvo nešto imaju i aerodromi u Prijedoru i Bihaću. Bit će u mogućnosti primiti manje putničke avione do desetak ili dvanaest putnika, avione tipa Cessna i Piper. Zapravo, asfaltna podloga i radovi koji su u tijeku još nisu završeni, nadamo se da će biti do kraja godine, a da ćemo naredne godine imati svečano otvorenje”, pojasnio je.

Asfaltna pista omogućava da se aerodrom koristi duži dio godine, jer je teren na kojem je smješten močvarnog karaktera i onemogućavao je letenje u proljeće kad je lijepo vrijeme, ali su i padavine obilne. Radovi na uređenju aerodroma financirani su uz pomoć Vlade HBŽ i Općine Livno, a novac je povučen prvenstveno iz europskih fondova.

“Naš aeroklub postoji od 1984., a danas imamo dvadesetak aktivnih članova. Cilj je omasoviti članstvo, te aktivnosti proširiti na cijelu godinu u čemu će nam pomoći asfaltna staza. Želimo svake godine održavati jedriličarska natjecanja i kampove, a moguće je i naredne godine jedan aeromiting povodom otvaranja aerodroma. Ovim putem pozivam zainteresirane sponzore da nam se pridruže u organizaciji”, kazao nam je Edvard Krišto, predsjednik Aerokluba Livno.

https://www.klix.ba

Komentari