Arif Kovačević, zastupnik u Skupštini HBŽ: Svjedoci smo radikalne katolizacije državnih ustanova

Prije nekoliko dana ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Livnu otkriven je spomenik katoličkom svecu koji je tituliran “zaštitnikom policije”. Povodom tog događaja danas se javnosti obratio zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije Arif Kovačević koji je ukazao na zlouporabu vjere i vjerskih osjećanja u državnim ustanovama u toj županiji. Pozvao je relevantne domaće i međunarodne institucije da svojim reagiranjem vrate poljuljano povjerenje građana.

“28. rujna 2018. godine ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Livnu otkriven je spomenik izvjesnom katoličkom svecu kojeg se želi titulirati tobožnjim “zaštitnikom policije”. Treba li naglasiti činjenicu da živimo u multietničkom sekularnom društvu?

Dugi niz godina na podrucju HBŽ trpimo diskriminaciju na poljima obrazovnog, kulturnog i vjerskog života i osnovnih ljudskih prava. Sve to prolazi u tišini, a uz razne izgovore održava se i provodi ta sramna politika uz prešutno odobrenje svih faktora koji treba da reagiraju kada dođe do flagrantnog kršenja ljudskih prava. Ovim posljednjim činom svjedočimo radikalnoj katolizaciji državnih ustanova iako po ustavu treba da živimo u sekularnoj državi ravnopravnih/konstituivnih naroda/građana.

Stiče se dojam da državne ustanove pripadaju samo katolicima. Istovremeno ovim gestom se šalje poruka svim onim građanima koji nisu katolici i Hrvati da su nepoželjni i da su građani drugog reda.

Stoga očekujem primjerenu reakciju relevantnih institucija, a prije svega OHR, OSCE… kako bi se povratilo povjerenje u institucije države koje pripadaju svim građanima. Državne institucije moraju sačuvati dignitet i isticati samo zakonom propisana obilježja.

Za zadovoljavanje vjerskih osjećanja zadužene su vjerske zajednice u skladu sa zakonom o slobodi vjera”, istakao je u svom saopćenju Arif Kovačević, zastupnik u Skupštini HBŽ.

Saff.ba

Komentari