BiH postaje ‘policijska’ država!? A kriminal cvijeta…

SARAJEVO – Naime, kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u RS, sačinjen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, a izmjene podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije

Nakon višemjesečnog prepucavanja između vodećih državnih političkih struktura o rezervnom sastavu policije u Republici Srpskoj, to pitanje u sjeni neformiranja vlasti u BiH te nove afere ‘Potkivanje’ sudeći po priopćenju iz Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH na putu je da dobije svoj konačni epilog. I to na način da i veći bosanskohercegovački entitet uspostavi svoj rezervni sastav policije.

Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republici Srpskoj, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima, rekli su iz ovog federalnog ministarstva.

Direktan odgovor

Naime, kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u RS, sačinjen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, a izmjene podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Također, pokrenuta je procedura izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije.

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za neometan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s prijedlogom zaključaka za izdvajanje milijun maraka za nabavku MTS-a za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformirane policije.

Pored nabavke MTS-a, Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda, najavili su iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Prosjek veći nego u EU

Neki podaci govore da trenutno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zaposleno oko 5.500 policijskih službenika – policajaca, kojima bi se sada trebalo pridružiti barem tisuću novih u rezervnom sastavu.

Prema “Specijalnom izvještaju o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama BiH”, koji je izradila Institucija Ombudsmana za ljudska prava 2017. godine, ukupno u 10 županije entiteta Federacija BiH, u okviru MUP-a zaposleno je 9.295 osoba. Nekadašnji direktor Federalne uprave policije FUP, Dragan Lukač iste godine je sabrao da FUP ima oko 8.500 policijskih službenika.

Europski prosjek broja policajaca u zemljama EU iznosi 318 policajaca na 100 000 stanovnika, a BiH već sada premašuje debelo taj broj odnosno on iznosi oko 430 policajaca na isti broj stanovnika.

Ukoliko se obistine najave da će kapacitet rezervnog sastava u Federaciji BiH iznositi 50 posto sadašnjeg broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije, zajedno sa planiranim povećanjem u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina će ‘preko noći’ dobiti nekoliko tisuća novih (rezervnih) policajaca. Ujedno će u odnosu na broj stanovnika imati mnogo više nego uređene zemlje Europske unije, pa će predstavljati svojevrsnu ‘policijsku’ silu i u europskim razmjerima.

Prema procjenama, uvođenje dodatnih policijskih službenika, njihovo opremanje, naoružavanje i obuka će koštati desetine milijuna eura. Nakon višemjesečnog ‘talasanja’ i međusobne medijske paljbe, po svemu sudeći cijenu svega će platiti proračuni, odnosno građani BiH.

SARAJEVO POSTAJE GRAD TERORA

Kapidžić, Memić, Gačić, trojica policajaca, šerijatsko šamaranje, izbacivanje dječaka Luke…

Upravo na području Sarajeva godinama i mjesecima vlada pravi horor. Bijesni i našmrkani mladići u bijesnim vozilima, naoružani do zuba oružjem i parama provode teror nad mirnim građanima metropole.

Javna je tajna a je razjarene ‘heksoglave’ likove netko moćan štiti za ‘ne daj Bože’. Dapače, pojedini bošnjački intelektualci odavno govore o postojanju ‘odreda smrti’. U proteklu subotu navečer je na Ilidži zvjerski likvidiran mladi odbojkaš Ammar Kapidžić. Sve upućuje da su ga izrešetali jedva punoljetni mladići od kojih se jedan iste noći i ubio. Prije nešto više od tri godine, također na Ilidži, je stradao Džanan Memić, nikada nije razjašnjeno kako. Njegov otac Muriz ne dvoji da mu je sin ubijen i da netko moćan to prikriva.

Prije nekoliko mjeseci je vehabija Edin Gačić ubio dvojicu nedužnih ljudi od kojih jednog policajca. Još dva sarajevska redarstvenika su zvjerski likvidirana u Sarajevu, ubojice još nepoznate. Davno je to bilo kada je u tramvaju život izgubio „mladi cvijet“ Denis Mrnjavac.

Nešto kasnije u stravičnom naletu pomahnitalog mladića na semaforu su izgubile život dvije prekrasne studentice.

Prije nekoliko dana su nepoznate bradate kabadahije išamarale osobe koje su konzumirale alkohol u jednom ugostiteljskom objektu. Svakodnevni su nasrtaji na nejake osobe ženskog spola, istospolne orijentacije. Prije nekoliko dana grubi taksist izbacuje iz vozila autističnog dječaka Luku…

Autor: Dnevni list

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply