Blagdan svetog Nikole u Vidošima

Blagdan je svetog Nikole. Svečano je u župama diljem BiH. Osobito mu se danas raduju dječica čiji je sv. Nikola zaštitnik. Štiti on i pomorce, studente, putnike…

U Livnu, u Vidošima, u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, fra Ivan Kasalo i fra Jurica Periša uveli su poseban običaj darivanja djece. Dječji osjećaji – U našem adventskom hodu prema Božiću dani poput Sv. Nikole dobro dođu da ponovno u sebi probudimo dječje osjećaje koje smo nekada imali, osobito u ovom vremenu konzumerizma, kada su mnoge vrijednosti pomalo izokrenute.

Vlada osjećaj da se danas Božiću raduju jedino maleni, a taj njihov duh i mi svi u sebi moramo probuditi. Prije nekoliko godina nas dvojica franjevaca započeli smo s tradicijom uprizorenja dolaska svetog Nikole u jedno malo selo najstarije livanjske župne zajednice, Vidoše. Želja nam je poslati poruku da se iz Livna, naše HB županije, iz ovih krajeva odakle ljudi odlaze, odašilje plemenita i pozitivna priča i poruka kako nas još ima, a 800 malenih s roditeljima svjedoči da ima života pod ovim nebom.

Upravo su maleni ona Isusova misao da, ako ne budemo kao oni, nema nam Kraljevstva Božjeg – poručio je fra Jurica. Dolazak u traktoru – U vremenu došašća u kojem se pripremamo za proslavu Kristova rođenja, u mnoštvu lijepih i plemenitih stvari koje nam došašće nudi, pozivajući čovjeka na radost i ulijevaći mu nadu, mi u župi Vidoši odlučili smo svoju zajednicu razveseliti različitim sadržajima.

Jedan je i blagdan svetog Nikole koji smo prve godine dolaskom u Vidoše svečano proslavili, a pozornost malenih je privukao njegov dolazak na traktorskoj prikolici uz pjesmu i harmoniku. Druge godine je došao na kočiji. Ove godine iz praktičnih razloga proslava će se održati u nedjelju 9. prosinca od 11 sati da podijelimo što više paketića malenima – kaže fra Ivan. Prve godine podijelili su ih 800. – Sv. Nikola je razveseljavao malene za svog života, on nam mora biti uzor i primjer – kaže fra Ivan.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply