Bosanski lonac će eksplodirati, krenulo je po zlu, netko mora ugasiti vatru

SARAJEVO – Bosanski lonac opasno krčka i ako netko ne ugasi vatru mogao bi eksplodirati.

Krenulo je po zlu, bošnjačke i srpske političke elite i definitivno su ušle u uznemirujuću bitku za Ustavni sud BiH i u danima koji slijede država je na kušnji, izvjesna je erupcija ustavne i političke krize u zemlji.

Gospodar svih procesa u Republici Srpskoj Milorad Dodik je iskoristio odluku Ustavnog suda kojom je poljoprivredno zemljište u RS-u proglašeno državnom imovinom da progura radikalnu mjeru ‘satiranja’ najviših dužnosnika iz RS-a u državnim institucijama.

Dodikova neprincipijelnost

Neće sudjelovati u donošenju odluka dok u Ustavnom sudu sjede suci iz stranih zemalja, jer, kako je obrazloženo, sustavno udaraju u temelje i ustavnu pozicije Republike Srpske. Dodik je najavio kako će pozvati suce Zlatka Kneževića, predsjednika Ustavnog suda BiH, i Miodraga Simovića da se povuku iz krovne pravosudne institucije. Dovest će ih u vrlo neugodnu poziciju da će vjerojatno morati dovesti u pitanje svoju egzistenciju da bi Dodiku dokazali lojalnost i da su veliki Srbi dok će s druge strane taj isti Milorad Dodik zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara Milanom Tegeltijom i drugim dužnosnicima i dalje ostati u Sarajevu, redovito primati plaću samo, kao eto, neće ništa odlučivati što je zapravo blokada cijelog sustava.

Tu je ‘prijevaru’ i neprincipijelnost prepoznao premazani Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti i aktualni državni zastupnik koji je poručio kako neće sudjelovati u blokadi sustava, te da će povjerovati Dodiku samo ako ministri iz SNSD-a napuste Vijeće ministara.

Bošnjački zadojeni minder je dobrim dijelom isprovocirao ovako radikalno stajalište iz Banja luke. Potpuno nepotrebno se širila trijumfalistička histerija oko rutinske odluke Ustavnog suda i očigledno je da su Milorad Dodik, Željka Cvijanović i ostali to likovanje i prokošenje doživjeli kao ponižavanje i zabadanje prsta u oko.

Gadljivo i cinično je to nadmetanje u borbi za patriotski primat . Vođa SDA Bakir Izetbegović i njegovi ‘zeleni’ jastrebovi su najmanje pozvani da pravno i patriotski moraliziraju. Upravo on i njegovi stranački trabanti u FBiH nisu proveli na desetine odluka Ustavnog suda. A toliko se kunu u legislativu i državne institucije. Zato nisu u pravu nedorasli i vrlo radikalni poslušnici SDA, samo reklamirani ustavni eksperti Faris Vehabović, sudac u Europskom sudu za ljudska prava, i izrasli pravni ‘teoretičar’ Nedim Ademović koji zajedno u glas sa Šefikom Džaferovićem pozivaju na reakciju Tužiteljstva BiH.

Nisu tako ‘savjetovali’ pravosuđe kada SDA i njezini dužnosnici nisu provodili odluke Ustavnog suda primjerice oko Mostara ili u slučaju Ljubić.

Kriminalci kolo vode

Bespoštedna bitka za Ustavni sud bi mogla bi biti kulminacija ustavne i političke krize i odvesti sluđene narode u ovoj zemlji u krajnju neizvjesnost. Političari iz Sarajeva zasigurno očekuju zaštitu moćnih sila, prije svega SAD, koje su i udarile temelje Dejtonskoga sporazuma.

Međutim, Amerika, Britanija Njemačka i ostale zapadne države mogu i trebaju jedno vrijeme ‘obraniti’ Ustavni sud sa stranim sucima, ali oni ne mogu prisiliti Dodika, Tegeltiju i ostale da se tek tako pospu pepelom, promijene odluku i počnu opet sudjelovati u donošenju odluka.

Duboka kriza oko Ustavnog suda je samo povod, u BiH se očigledno mora otvoriti strateški dijalog oko budućnosti zemlje. Da bi se uopće o tome moglo ozbiljno promišljati potrebna je relaksacija odnosa i korektan pristup.

Ključno je pitanje koje muči neopterećene ljude u ovoj zemlji, mogu li i hoće li tolerantno debatirati političari koji se ne uvažavaju, koji su zadrti, intelektualno zapušteni i koji ne žele strateški kompromis. Možda će netko, stranci ili Alaksandar Vučić, pomoći da se strasti oko Ustavnog suda malo primire, ali teški problemi i dalje ostaju i stalno prijete kaosu i oni se ne mogu popeglati bez nekog čudotvornog unutarnjeg dogovora ili zavrtanja ruku od strane najjačih svjetskih sila.

Nažalost, ne čuje se na obzoru glas razuma, pamet je potisnuta ili je kukavička, kabadahije, kriminalci i nacionalisti kolo vode. Oni opstaju i vladaju na širenju mržnje i straha od onih drugih. Od takvih se ne može očekivati povijesni miroljubivi iskorak i pravedni kompromis oko budućnosti države.

Autor: Dnevni list

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply