Čović u Banja Luci na obilježavanju Dana RS-a

Parada je protekla bez ikakvog znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS i Srbije a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, posjetio je u srijedu Banja Luku kako bi sudjelovao svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske.

Banjalučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no u njoj su sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a također i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je sjedio u prvom redu na svečanoj akademiji održanoj u dvorani “Borik” i kojega su posebice pozdravili kao “voditelja izaslanstva hrvatskog naroda”.

U sklopu obilježavanja 9. siječnja ranije tijekom dana kroz središte Banje Luke vlasti su organizirale paradu s oko tisuću i pol sudionika, pretežito naoružanih policajaca od kojih su neki bili kostimirani u odore srpske vojske iz Prvog svjetskog rata te vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite, ratnih veterana, studenata ali i lokalnog ogranka kontroverzne ruske motorističke udruge “Noćni vukovi”, koja promiče interese politike Vladimira Putina, a njenom vođi Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u BiH jer je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Parada je protekla bez ikakvog znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS i Srbije a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna. Iako su iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje članove pozvali na što masovnije okupljanje u središtu Banje Luke, paradu je pratilo manje ljudi nego što ih je potkraj prošle godine sudjelovalo u prosvjedima skupine “Pravda za Davida”, piše Hina. Zbog obilježavanja 9. siječnja u srijedu su zajedničkom izjavom reagirali bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS, predvođeni potpredsjednikom tog entiteta Ramizom Salkićem.

“I pored odluke Ustavnog suda BiH da 9. siječnja ne može biti dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih tijela vlasti RS su se sustavno, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH.

Na ovaj način oni su se suprotstavili načelima funkcioniranja pravne i demokratske države, nastavili sa izazivanjem velike i sveopće napetosti i uznemirenost kod građana, te dodatno narušili političke odnose među političkim akterima i nastavili s potkopavanjem procesa integracije BiH u Europsku uniju”, naveli su bošnjački dužnosnici u svojoj izjavi.

Posebnom je izjavom reagirala je i Stranka demokratske akcije (SDA), koja je Milorada Dodika optužila za sve opasnije pokušaje destabiliziranja prilika u BiH.

“Nepoštivanje zakona i odluka u čijem je donošenju sudjelovala i politička stranka na čijem je čelu, pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže s BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog ‘dana RS’, Milorad Dodik izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro”, stoji u reakciji najveće bošnjačke stranke u BiH. Jabuka.TV

 

 

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply