Delegacija Vlade FBiH u posjetu Livnu, data podrška razvoju mljekarstva

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić borave danas u Livnu gdje su posjetili mljekare “Puđa” i “Orman”.

Cilj današnjeg posjeta Livnu delegacije Federalne vlade je podrška privrednicima tog kraja. – Kada je u pitanju poljoprivreda, mljekarstvo je sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobija najveću podršku države – kazao je premijer Novalić nakon obilaska mljekara. Istaknuo je da ova izdvajanja još nisu na zadovoljavajućem nivou, no izrazio je nadu da će u narednom budžetu biti prilike da za poljoprivrednike bude izdvojeno više novca.

– Javnost je svjesna da je ovaj resor na početku mandata ove Vlade bio opterećen ozbiljnim dugovima koje smo tek u prošloj budžetskoj godini uspjeli sanirati u potpunosti. Iz perspektive mjekarstva mislim da je posebno bitno povećati kapitalna ulaganja i osigurati povoljne kredite kako bi modernizirali preradu – naveo je premijer. Podcrtao je da se mljekarima treba pomoći kako bi se što bolje pozicionirali na stranim tržištima brendiranjem proizvoda, jer BiH ima kvalitetne sireve i druge tradicionalne mliječne proizvode kojima može parirati i regionalnim i europskim proizvodima.

Mljekare “Puđa” i “Orman”, naveo je, svijetli su primjeri toga. Ministar Dedić je rekao da je Herceg – bosanska županija treća u Federaciji po izdvajanjima za poljoprivredu, a da su mliječni proizvodi iz te županije prepoznati u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire. – O kvalitetu našeg mlijeka svjedoči nedavna odluka Europskog povjerenstva kojom je BiH stavljena na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Do sada je bio moguć samo izvoz proizvoda od termički obrađenog mlijeka, a od sada će se moći izvoziti i drugi proizvodi od mlijeka kao i sirovo mlijeko – podsjetio je ministar. To smatra velikim uspjehom proizvođača, ali i Federacije, jer je među 11 mljekara kojima je odobren izvoz devet sa područja FBiH. – Među njima nalazi se i mljekara ‘Puđa’. Kao što je napomenuo premijer, naše mljekarstvo zaslužuje veću podršku države s obzirom na to da se radi o uspješnoj grani poljoprivrede od koje u BiH živi više tisuća obitelji – naveo je Dedić. Podsjetio je da mljekara “Puđa” ima oko 140 kooperanata, dok “Orman” ima dvadesetak.

– Mislim da je u kotekstu izdvajanja za mljekarstvo bitno napomenuti da ne smijemo pomoć poljoprivrednicima svesti samo na poticaje, već moramo raditi na jačanju razvojne komponente i pronaći više sredstava za kapitalne investicije i modernizaciju gazdinstava – poručio je Dedić. Ministar Ramić je kazao da je područje Livna, gdje je bilo 30 posto izbjeglih, pozitivan primjer povratka. Pohvalio je volju stanovništa za samozapošljavanje kroz poljoprivredu i stočarstvo. – Ministarstvo će uvijek biti uz one koji se bave održivim povratkom i pomagati ih – istaknuo je Ramić. U nastavku posjeta Livnu delegacija Vlade FBiH će posjetiti i tvornicu namještaja “Arteli”.

www.vecernji.ba

Komentari