DINKO PERIŠA / Livno – to si ti! / KOLUMNA

Poštovani, stanovnici Livna i livanjskog kraja!

Na samom početku odgovor onima koji će odmah postaviti upit: je li ovo počela izborna kampanja? Odgovor je: Jeste; svojevrsna, neslužbena, da! Evo, ovako otvoreno i bez skrivanja, direktno, javno!

I ovo što slijedi poziv je da se na različite načine uključite u istu, bez obzira što je stav mnogih s kojima sam razgovarao iskazan kroz: sve im se gadi, sve je namješteno, uvjetovano, nema smisla i slično! Itekako točno i dobro detektirano!

Mi zapravo živimo u modernom robovlasničkom sustavu, neprirodnom i nenormalnom stanju u koje je doveden čovjek metodama vladajućih! Netko se samoprozvao gospodarom, dao si za pravo u sve upetljati, sve samo sebi i sličnima različitim neljudskim metodama podložiti.

Misija ovih kojima je to bio cilj postići kroz ovo tzv. slobodno i demokratsko razdoblje zadnjih desetljeća uspješno je realizirana. Postigli su što su htjeli, no nisu niti će ikada postići koliko su htjeli, jer su na svoju žalost nezasitni, u svakom pogledu!

Mamon je ovo svojevrsni, veliki, nažalost koji im se događa! Oni nikako da shvate, jasno nam je i zašto, da ne smiju tako s čovjekom! Čovjek je stvoren kao slobodno biće i nitko mu nema pravo istu uzimati, jer je tako od iskona. I otuda u čovjeku i ta iskonska potreba, nagon borbe za svoju slobodu različitim oblicima oružja. Zbog toga im je pad neminovan; pitanje je samo vremena!

Vjerujem kako je došlo vrijeme da Livno postane „sebično“ i da se konačno zabavi Livnom, a ne da bude prepoznat samo kao poligon za uzlet i odlet iz njega! Stoga vam za nadolazeće lokalne izbore 2020. nudimo neka nova, naša „oružja“.

Nudimo vam svima, a posebno mladima i onima koji do sada nisu uzeli učešća u političkom životu da kao slobodni i neovisni budete na izbornoj listi skupa s onima koji se u svojoj slobodi izjašnjavaju članom ove političke ponude i preuzmete mjesta u gradskom Vijeću gdje se odlučuje o Livnu.

Dakle, ne pozivamo vas da budete dio naše stanke, ako to ne želite; ostanite neovisni! Ako ne to, onda bar budite dio izbornog procesa, izbornih tijela, odbora ispred naše političke ponude!

Ono što tražimo zauzvrat za što god se odlučili je samo: budite moralni i „nekupljivi“! Pozivamo vas da nam se pridružite, kako pojedince tako i udruženja i organizacije, stranke istog razmišljanja s ciljem mogućeg zajedničkog koaliranja, dijeljenja ideja, savjetovanja, preporuka u već započetoj izradi programa…

Vjerujem da je došlo vrijeme neovisnih, slobodnih posebno mladih izvršitelja po osobnom nadahnuću, stavu, znanju, a ne po naputku vrha stranačkih hijerarhija koji za posljedicu ima prije svega gubljenje identiteta, odnosno porobljavanje i to ono najgore, duha.

Realno, nemamo što izgubiti! Tko vam garantira da vas neće slagati i za ono što je mnogima najbolnija točka – radno mjesto – koje su vam obećali Vladajući da ćete dobiti „ako…“? Onima koji već imaju posao tko garantira da neće biti maknuti s istog već sutra?

Tko nam garantira da dogodine, ako sve ostane ovako, nećemo biti u Njemačkoj ili Irskoj? Što nam znači sve imati, a nemati nikoga oko sebe? U konačnici, tko nam garantira da ćemo uopće dočekati sutra?

Stoga stani, promisli, vidi jesi li slobodan i djeluj! I nemojte nam se pridružiti prvotno sebe i privatnih interesa radi, već Livna radi, jer Glavaševićevski prerečeno „Livno-to si ti!“

Za one kojima se još da čitati slijedi i nastavak:
Ne podržavam stav da su svi koji uđu u politiku isti! Lažna je vodilja političkog angažmana da treba ući u „vladajuće“ i djelovati iznutra. Koliko se kroz ove godine novih mladih lica iz „mladeži“ vladajućih pojavilo i u Vladajućim?

Iznimke potvrđuju pravilo, ali brojka je doista zanemariva. Ima ih kao izvršitelja koji su dobili naputak o ponašanju samo za opstanak. A od takvih ništa! I oni koji puni entuzijazma uđu s ovom vodiljom brzo se asimiliraju, brzo ih ubace u kalupe.

Razočarava me da se taj primitivni, vrijeđajući, nehumani, despotski, ucjeniteljski način od strane trenutno vladajućih na ovim našim prostorima još koristi. Time obrazovane, mlade ljude pretvaraju u mlade starce, robote, slijepe poslušnike koji jedva mogu proći ovim gradom uzdignute glave.

Interesantna je činjenica da ćete i vladajuće s različitih razina vlasti, a koji žive tu, rijetko kada vidjeti na ulicama našeg grada ili nekim drugim mjestima-ako nisu dobili pozivnicu, onako slobodne, opuštene, neformalne.

I iz toga se puno može vidjeti! U kontekstu ovog osvrta bar: oni ne žive grad, oni nisu grad. Oni takvim ponašanjem iz svog robovlasničkog rakursa zaštićeni u svom mikrokozmosu zapravo omalovažavaju grad – čovjeka.

Žitelji grada Livna i livanjskog kraja, žitelji od Boga darovanog nam najljepšeg dijela u zapadnoj Bosni, svi, a posebno mladi, ušli u izborni proces ili ne, politika će se baviti nama. Zar nije bolje odlučivati o sebi od da odlučuju o nama?

I sam sam u ovo sve nedavno slobodno ušao, za prošle izbore, i još uvijek se osjećam tako! Bilo je tu puno dobronamjernih ljudi koji su rekli da sam lud, da ovo nije za mene, što će mi to, politika će me pokvariti, ali jednostavno po osobnim parametrima i promišljanju, stavovima, idejama vodiljama nisam ih mogao poslušati! Ipak sam tu, pokušat ću, vođen uvjerenjem da politika može i mora biti časno zanimanje.

Ne nisam naivan, naprotiv, svjestan sam svega, a napose fenomena o kojem se jedan političar pita ovako: „Kako to da svaki put pred izbore obnavljaju rupe koje su stvorili, kako to da nas još uvijek love na isti mamac, a mi kao somovi još se na njih damo uloviti?“ (O tim mamcima ću uskoro pisati.)

Hoće li im se to i opet dopustiti te time i supotpisati novo i možda najstrašnije porobljavanje ovisi o svakome od nas!? Ja nisam sporan, već jesam i opet ću svoj doprinos s ciljem kvalitetne promjene dati! A hoćeš li ti!? Hoćeš li ti biti dio ovoga, sam odluči!

I kako god odlučio, sam ponesi posljedice svoje odluke, dobre ili loše, ali tvoje! Ako nećeš ti, uvijek netko hoće, a onda ne budi ljut na druge već na sebe!

Livno, 29. siječanj 2020. godine

Dinko Periša, Županijska neovisna lista HBŽ

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply