Dječji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno udali i poslali u inozemstvo

Na području Bijeljine tijekom prošle godine sklopljena su četiri dječija romska braka. Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inozemstvo, javlja BHRT.

Ovaj podatak proistekao je iz istraživanja u kojem je usudjelovalo više od 200 Romkinja. „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama“ naziv je projekta koji je u proteklih godinu dana provelo šest organizacija na području Bosne i Hercegovine, uz koordinaciju bijeljinskog Udruženja „Otaharin“. Istraživanje je provedeno Bijeljini, Prnjavoru, Bratuncu, Visokom, Tuzli i Mostaru, a rezultat su alarmantni podaci.

„Najmlađa žrtva dječjeg braka u Bijeljini bila djevojčica koja je u tom trenutku imala samo 12 godina“, kaže koordinatorica projekta Bojana Jovanović. „Obično roditelji prodaju kćerke za brak, one odlaze u te obitelji u kojima žive, veliki broj njih odlazi u inozemstvo“, pojašnjava. Pored dječijih brakova, bavili su se i pitanjem obrazovanja, nasilja u obitelji i zdravstvene zaštite. Predsjednica Udruženja žena „Romkinja“ Sabira Hašimović imala je zadatak razgovarati sa ženama koje su pretrpjele nasilje. „U intervjuu smo se mogli samo ježiti i zaplakati“, kaže Sabira Hašimović.

„Čule smo da su izložene da idu u prosjačenje, moraju raditi za neki novac, kad su kod kuće nemaju pravo glasa, također smo čuli da su izloženi seksualnom odnosu kada ne žele to raditi“, priča Hašimović. Uz publikaciju u kojoj su predstavljeni rezultati, nastao je i promotivni film s potresnim svjedočenjima. Pored BiH, ovaj projekt proveden je i u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a kako će iskoristiti rezultate istraživanja i što će uraditi da se stanje promijeni, znat će se nakon 18. rujna, kada se u Beogradu održava regionalna konferencija posvećena ovoj temi.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply