Djevojka koju je premlatio Daruvarac želi biti policajka!

Na današnji dan prije godinu dana Darko Kovačević Daruvarac (32) premlatio je tada 18-godišnju Zadranku, bacajući je po tlu, udarajući nogama i rukama, pijan i na steroidima. Nadzorne kamere kafića u kojem je to činio zabilježile su kako je mlati, svu krvavu. Njezina majka te večeri odradila je lavovski posao.

Kako nam je sama tada ispričala, bila je s polomljenom kćerkom u bolnici dok su je operirali, ali i do jutra ganjala Daruvarca gradom, sama ga locirala i javila policiji gdje se nalazi te im donijela kćerinu krvavu odjeću da je izuzmu kao dokaz.

Majka smatra da su policajci štitili Daruvarca koji im je bio dugogodišnji druker. Zbog propusta u radu četiri policajca doista su završila na disciplinskoj nakon izvanrednog nadzora koje je MUP poslao 21. i 22. lipnja 2018.

– Prilikom nadzora je utvrđeno kako pojedini policijski službenici nisu pravodobno poduzeli sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice ovih kaznenih djela. Zbog navedenih propusta protiv njih će načelnik Policijske uprave zadarske poduzeti daljnje mjere radi utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti – priopćili su iz MUP-a.

Snimka brutalnog premlaćivanja tinejdžerice završila je u medijima i digla zemlju na noge. Zbog  izlaska Daruvarca na slobodu, nakon isteka uvijeta za pritvor, u Zadru su se organizorala dva prosvjeda protiv neučinkovitosti pravosuđa. Facebook grupa ‘Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce’  lanjskog prosinca, okupila je oko tisuću ljudi.

Prosvjednici su tražili da Državno odvjetništvo promijeni kvalifikaciju za kaznena djelo koje se stavlja na teret Darku  Kovačeviću Daruvarcu iz teškog ozlijeđivanja i prijetnje u pokušaj ubojstva jer bi u tom slučaju u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne samo šest mjeseci. Jedan od transparenata glasio je ‘Po japankama se zlo poznaje’ jer je Daruvarac bivšu djevojku mlatio nogama, izuvši prije toga japanke.

A to je pri pravnoj kvalifikaciji djela značilo da je nije imao namjeru ubiti pa je dobio ‘lakšu’ kaznenu prijavu. Prosvjednici su ustali zbog svih  žrtava nasilja koje se u sudskim procesima dodatno traumatiziraju, a majka žrtve na prosvjedu je kazala da je njezino dijete zatvoreno u kući, dok zlostavljač pije kavu na Kalelargi.

Zbog njegovog je puštanja iz pritvora jednog nedjeljnog jutra ovog prosinca u Zadar  došao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ispitivao slučaj sa šefovima DORH-a, općinskog i županijskog suda te s predsjednicima sudova na obe razine.

Rekao je da će u novom Zakonu o kaznenom postupku smanjiti odvjetnička prava na izuzeće sudaca i delegacije sudova, odnosno delegiranje suđenja u druge gradove zbog straha od pristranosti.

Slučaj Daruvarac zatresao je cijelu zemlju pa je i dio političara, uključujući predsjednicu i premijera, zauzeo stav o tome, a o Daruvarcu se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća grada Zadra.

Prijetilo se vlasnicima kafića, Daruvarčevim prijateljima koji su navodno pojačavali glazbu da se ne čuje kako žrtva vrišti i brisali krv s poda kafića, da bi uklonili dokaze protiv frenda.

Prijetnje smrću ispisane su  grafitima po gradskim ulicama i tadašnjem Daruvarčevu odvjetniku Andreju Korljanu. Naime, odvjetnik Korljan se nije pojavio na ročištu pred istek pritvora njegovog branjenika.

Presuda tako nije mogla biti izrečena, što je omogućilo Daruvarcu izlazak iz pritvora.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply