Dr IZET HOZO: Udahnimo novi život staroj školi u Zabrišću!

Kad sam prije dvadesetak godina odabrao Zabrišće kao drugi dom moje obitelji, prvo što sam zamijetio, vozeći se makadamom do svog novog doma, bila je stara, oronula, polusrušena  osnovna  škola. U idiličnom ambijentu pitoresknog sela, koje se smjestilo između šume, livada, njiva i rijeke Sturbe, stara ruševna škola, u kojoj su stasale generacije đaka, otužno je odudarala od krajolika.

Već tada mi je sinula ideja da se nešto mora učiniti, da bi se škola dovela u prvobitno stanje i dobije novi sadržaj. Prolazile su godine, pokrenuo sam akciju da se asfaltira makadamski put od škole do moje kuće, jer se od prašine nije moglo disati. Na  koncu sam ostao sam u svojoj nakani, ali  put je asfaltiran. U prostoru barake pored kuće sam nekoliko godina organizirao za drušvo i prijatelje poetsko-prozne večeri uz gostovanje splitskih i domaćih glazbenika…

Tada se spontano javila i ideja o slikarskoj koloniji. Rečeno – učinjeno. Prije sedam godina prva kolonija je startala upravo na mom imanju. Skupilo se desetak domaćih i desetak inozemnih slikara i u opuštenoj atmosferi, uz štafelaje, glazbu, domaću hranu su rođene prve slike kolonije. Već tada je bio uočen problem: gdje izložiti slike. Taj se problem gomilao idućih godina, kada se povećao broj učesnika kolonije.

To je to bio okidač da se krene u akciju: osobno i uz pomoć entuzijasta smo plasirali ideju o obnavljanju ruševne škole i namjeri da joj se udahne novi život – društveni dom sa galerijom. Nije bilo lako jer je bilo dosta administrativnih prepreka, neriješeno pitanje vlasništva i niz drugih birokratskih zapreka. Konačno, prošle godine kada smo izložili slikarska djela iz fundusa galerije u dvorani hotela Park, od gradskih otaca je dobiveno obećanje da će se problem riješiti. Upravo je u katalogu izložbe, misiji i viziji kolonije, označen krajnji cilj: rekonstrukcija stare škole za njenu novu ulogu društvenog doma i stalne galerije.

Priča dobiva sretan završetak kada je vjetar u leđa ideji društvenog doma i galerije u Zabrišću dala grupica entuzijasta koji su organizirali javnu tribinu u školi IGK, dobili potporu 200-tinjak Zabrišćana, i od tada sve kreće naprijed… Osnovana je i Ekološko-sportska udruga Zabrišće sa svojom facebook stranicom ( https://www.facebook.com/esuzabrisce/ ) s koje agilno obavještava sve zainteresirane o akciji, objavljen je i žiro račun za donacije.

Entuzijazam mladih je zaista impresivan: dvije radne akcije bile su dovoljne da se očisti teren bagerom sa oko 30-tak teških kamiona otpada i da bi se  pripremilo za zemljane radove, uz zdušnu pomoć donatora Roco Commerce, koji je ustupio svoje strojeve. Također je upriličen sastanak kod načelnika općine koji je podržao akciju i obećao iznijeti na iduće općinsko vijeće. Osim toga , postavljena je oglasna ploča u centru sela, na web stranici  je stalni bilten o napretku akcije..

Sada se samo čeka slijedeće vijeće koje će potvrditi da stara škola i plac oko nje prelaze u vlasništvo mjesne zajednice Zabrišće.

U današnje vrijeme ljudi su postali otuđeni, manje više su svi u kućama uz TV, mladi uz gadgete, u malim sredinama doista nedostaju ovakva mjesta okupljanja. Pogledajmo koje su društvene koristi ove akcije: druženje uz šah, domine, i ono što najviše nedostaje ljudima danas, razgovor, uz prigodna pića te ostale sadržaje (mali nogomet, stolni tenis i sl.) što se sve može ukomponirati u ovakvom objektu. Dakako, galerija u ovakvom prostoru bi dala jednu novu dimenziju, jer bi ostala trajno u vlasništvu i bila bi u turističkoj ponudi Livna. Ne samo to, pala je ideja o izgradnji soba u potkrovlju, hostela, gdje bi se smještali gosti slikarske kolonije, ali i putnici namjernici tijekom godine.

Stoga ova hvale vrijedna akcija postaje paradigma i za ostale sredine koje imaju stare škole koje su, zbog emigracija stanovništva, izgubile svoju svrhu. Prenamjena starih, ruševnih, škola u nove sadržaje, kao što je to započela vrijedna mladost Zabrišća, je višestruki dobitak za društvo tih sredina, a i šire.

Stoga Zabrišćani, Livnjaci  i svi zainteresirani, podržimo svi ovu akciju svojim donacijama (osobno se pridružujem). Ne zaboravimo ono vrijeme mladosti kada smo dolazili na plesne večeri u školu u Zabrišću… Udahnimo novi život staroj školi!

Zabrišće, 14.04.2018. Prof. dr. Izet Hozo

Komentari