VIDEO / DRAGAN ČOVIĆ O AFERI STIPENDIJE: Darinko Mihaljević nije moralan, ali ostaje ministar do izbora

SARAJEVO – Široj javnosti Darinko Mihaljević postaje poznat kao „siromašni ministar“ koji je svoju djecu prijavio za stipendiju za socijalno ugrožene u Republici Hrvatskoj. Za predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića njegova politička odgovornost može sačekati.

HDZ-ov ministar policije u Hercegbosanskoj županiji (Kantonu 10) Darinko Mihaljević lokalno je najviše poznat po nezakonitom zapošljavanju rodbine i prijatelja u MUP bez ikakvog natječaja. Federalna Uprava Policije podnijela je izvješće o počinjenom kaznenom dijelu, te je Tužiteljstvo HBž-a počelo da provjerava.

Nakon pisanja Žurnala, ministar je vratio novac i čitav slučaj provjerava policija Hrvatske. Jedina posljedica svog nezakonitog i nemoralnog djelovanja, bila je primorana ostavka na mjesto predsjednika OO HDZ BiH Livno. Na funkciji ministra je ostao. I to, uz podršku stranke.

“Općinska organizacija HDZ BiH Livno najoštrije osuđuje i odbacuje orkestrirane, neutemeljene, tendenciozne napade i podmetanja istaknutim članovima stranke od strane onih koji svoju političku kreaciju svode na najgnusniji način blaćenja kako pojedinaca tako i članova njihovih obitelji zbog nedostatka vlastitih ideja i programa”, naveli su u to vrijeme u priopćenju HDZ-a BiH.

Skoro godinu dana kasnije, prvi put upitan o ovoj aferi oglasio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Na „kavi u Predsjedništvu“ Čović je govorio o kodeksu i moralu, ali i o političkoj odgovornosti ministra prevaranta, koja, prema Čoviću, može sačekati.

Razgovor je, u skraćenoj verziji, tekao ovako:

ŽURNAL: Smatrate li da ministar Darinko Mihaljević, kojem je dokazano nesavjesno ponašanje, koji je priznao pronevjeru, vratio nelegalno stečeni novac, treba i dalje da ostane na funkciji ministar?
ČOVIĆ: Da li je netko od dužnosnika HDZ-a koristeći neke povlastice u drugoj državi, stekao mogućnost da ima određenu privilegiju za dio svoje obitelji, moguće je, to trebaju uraditi instrumenti ove države apsolutno, zato postoje.
ŽURNAL: Da li je moralno?
ČOVIĆ: Ja osobno mislim da ne. Apsolutno najviši standard, morala i kodeksa je nešto što postavljamo, ja ispred sebe, pa onda isto to tražim i od svakog svog suradnika.
ŽURNAL: On je i dalje ministar?
ČOVIĆ: Naravno, biće ministar do izbora!

Pogledajte video čitavog razgovora:

Autor: Žurnal.info

Komentari