Džamija mora prekinuti puštanje ezana preko zvučnika

Lokalni kršćanski par tvrdi da poziv na molitvu krši njihova vlastita vjerska prava.

ezan

Džamija u sjeverozapadnoj Njemačkoj ne smije više emitirati ezan za džumu putem zvučnika nakon što je lokalni sud potvrdio tužbu para koji živi skoro kilometar udaljenosti od vjerskog objekta.

Administrativni sud u Gelsenkirchenu ustanovio je da vlasti u mjestu Oer-Erkenschwick nisu primjereno procjenile zahtijev lokalne muslimanske zajednice u 2013., ali je sudski glasnogovornik priopćio u petak da to ne spriječava džamiju da podnese novu molbu. Lokalni kršćanski par tvrdi da poziv na molitvu krši njihova vlastita vjerska prava.

Antimuslimansko raspoloženje i podrška antiimigrantskoj politici u porastu su u mnogim djelovima Njemačke nakon priliva znatno više od milijuna migranata iz Iraka, Sirije i drugih većinski muslimanskih zemalja od 2015. Huseyin Turgut, visoki dužnosnik džamije pogođene presudom, izjavio je da je odluka suda razočaravajuća.

”Ezan traje samo dvije minute, neposredno iza 13 sati, ali samo petkom. Nikada nismo imali bilo kakvih pritužbi i imamo njemačke susjede koji su mnogo bliži – samo deset metara od džamije”, kazao je. Gradska administracija nije bila odmah dostupna radi komentara, prenosi Reuters.

Bljesak.info

Komentari