EKSPERIMENT NA -31°C: Pogledajte što se dogodi s kipućom vodom kada se baci u zrak

voda

BiH ovih dana bilježi ekstremno niske temperature. U malom mjestu Donji Lug član Crometeo tima Goran Slišković iskoristio je iznimno hladno vrijeme za zanimljiv eksperiment.

Naime, u nedjelju rano ujutro temperatura se spustila na ekstremnih -31 Celzijev stupanj. Goran je uzeo posudu s kipućom vodom te je bacio u zrak. Nastao je zaista zadivljujući prizor; voda se momentalno pretvorila u oblak načinjen od kristalića leda, piše Dalmacija News.

Što se zapravo dogodilo? Iako nam se čini da je voda iz tekućega prešla odmah u kruto stanje, to zapravo nije tako. Još dok je u kipućem stanju, vidljivo je da voda jako isparava, što znači da je vlaga u zraku niska. U takvim uvjetima vrlo hladnoga i vrlo suhoga zraka vrela voda ima tendenciju brže isparavati nego inače.

Kada se voda iz posude baci u zrak, površina joj se znatno uveća i stvore se puno bolji uvjeti za njezino isparavanje nego dok je voda bila u posudi. Zbog suhoće zraka sva voda ispari (vrela voda mnogo će prije ispariti nego hladna voda), no kako je zrak vrlo hladan zbog svoje gustoće ne može u sebi sadržavati velike količine vode da pa se nastali “višak” brzo pretvori u krute čestice leda (resublimacija).

Da bi eksperiment uspio, uz vrlo suh zrak, temperatura mora biti -23°C ili niža.

Bilo kako bilo, u priloženom videu pogledajte kako je eksperiment izgledao u Donjem Lugu.

HMS

Komentari