ERDOGAN: Mjere Austrije vode svijet u rat križa i polumjeseca!

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je odluku austrijskih vlasti o pokretanju istrage protiv desetine muslimanskih imama i zatvaranju sedam džamija.

“Plašim se da mjere koje je preduzeo premijer Austrije vode svijet u rat križa i polumjeseca. Oni su izjavili da će protjerati imame. Kako to ostaviti bez odgovora? Nećemo sjediti skriženih ruku”, izjavio je Erdogan. Vlada Austrije objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, a da je 60 imama pod istragom zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu financiranja iz inozemstva.

Također je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu “sivih vukova”, a ostalih šest zbog širenja salafizma. Također je donijeta i odluka o rasformiranju udruženja “Arapska vjerska zajednica”, koja je upravljala spornim salafističkim džamijama.

Inače, Vlada Austrije tvrdi da je odluku donijela uz suglasnost islamske vjerske zajednice. Odluku Vlade pozdravile su sve političke stranke u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme Ramazana, kao i na početku glasanja turske dijaspore za izbore u Turskoj. Jabuka.TV

Komentari