Erdogan zaprijetio EU: Otvorit ćemo granice migrantima!!!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u turskom gradu Eskisehiru kako njegova zemlja neće šutjeti na to što su Sjedinjene Države u regiju sjevera Iraka poslale više od 30.000 kamiona oružja i municije.

Erdogan se u Eskisehiru sastao s predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tijekom svog obraćanja se osvrnuo i na aktualna događanja.

Erdogan je dodao kako će 21. i 22. rujna boraviti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te prisustvovati zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Erdogan je kazao kako će vjerovatno imati i odvojeni sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojim će razgovarati o aktualnoj situaciji u Siriji.

“O ovim temama smo putem telefona razgovarali i prije sedam dana. Vjerujem da ćemo i tom prilikom ponovo razgovarati licem u lice. Razgovarat ćemo o narednim koracima u regiji istočno od Eufrata. Jer ono što se govori i ono što je u praksi se ne podudara, zbog toga neke stvari moramo riješiti. Ako se na sjeveru Sirije vrši obuka pripadnika YPG/PYD, nama je to neprihvatljivo”, rekao je Erodgan, te nastavio:

“Sjedinjene Američke Države (SAD) u regiju (sjever Iraka) su preko Iraka poslale više od 30.000 kamiona naoružanja i municije. S kim će se oni boriti, tamo postoji samo jedna zemlja, to je Turska. Da li mi na to trebamo kazati ‘uredu je’, da li na to da šutimo?”

Osvrnuvši se i na pitanje izbjeglica koje borave u izbjegličkim kampovima u njegvoj zemlji, Erdogan je podsjetio kako su zemlje EU-a obećale pružiti podršku oko zbrinjavanja izbjeglica, te još jednom podvukao: “Ako ne pomognu, mi nemamo drugog izbora nego otvoriti granice”.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply