Europski kriminalci bi trebali učiti od livanjskih

Na službeni mail portala Livnovine stigao je tekst i video nepoznatog autora koji prenosimo u cijelosti:

Gradska tvrtka „Li Čistoća“ ovih dana iznenadno, vikendom, gradi pristupni put na gradskom zemljištu za privatnog koncesionara u podnožju Tušnice. Ista ona tvrtka kojoj je Gradsko vijeće prije par mjeseci odobrilo 10.000 KM za nabavku goriva da bi mogli pokrenuti strojeve koji već dugo nisu u pogonu.

Nevjerojatno, stroj „Li Čistoće“ troši gorivo (čitaj javne novce) u nekakve privatne svrhe po tko zna čijem dogovoru. Vjerojatno bi bilo onako po naški, „ujio vuk magarca“, da mještani obližnjeg sela slučajno nisu zatekli strojeve „LI Čistoće“ kako odmah pored novog vodocrpilišta bez ikakvih najava uništavaju okoliš, probijaju nekakav put i uništavaju seoski asfaltni put koji mještani pokušavaju završiti već dva desetljeća vlastitim sredstvima.

Niodkud, bez ikakve prethodne najave i rasprave sa predstavnicima lokalne zajednice, radnici neke makedonske tvrtke najavljuju bušenje peko 400 m bušotine promjera fi500 u svrhu istražnih radova za postrojenje koje bi trebalo služiti za komercijalnu eksploataciju vode.

Zbog oštećenja imovine, infrastrukture i mogućeg onečišćenja i gubitka pitke vode (https://ibb.co/ggK2TBP ,  https://ibb.co/zG4JrFG ,  https://ibb.co/CJ4WkjK) , stanovnici su se pobunili i zatražili više objašnjenja, šta se to u njihovom susjedstvu gradi i s kojim ciljem.

Tada nastaje uragan, jer su mještani, braneći svoju imovinu, nabasali na osinje gnijezdo. Brzo se povlači teški stroj buldožer koji je ilegalno transportiran na mjesto radova i kojim je „na crno“ upravljao radnik koji radi za drugu gradsku tvrtku (Livnoputevi).

U ponedjeljak na scenu nastupaju i kolovođe cijele operacije. Sve poslove koordiniraju i vode pomoćnik ministra gospodarstva Mate Šiško i direktor „Li Čistoće“ Ivica Krivić. Postavlja se pitanje što na gradilištu pristupnog puta do crpilišta rade dva javna službenika.

Dolaze na lice mjesta, prijete policijom i tužbama, nasrću na jednog od mještana, bez  ikakvog objašnjenja što se gradi i zašto.

Predstavnik novog koncesionara, tvrtke zvučnog imena „Lara Natural“, izvjesni Stipo Marelja, javnosti vjerojatno poznat i kao suvlasnik tvrtke „Solbus“, koja je najavljivala gradnju solarnih parkova snage 150 mW u našoj općini.

(https://slobodnadalmacija.hr/novosti/bih/clanak/id/229583/livanjsko-cudo-solarne-elektrane-od-500-milijuna-eura-proizvodit-ce-struju-za-europu) i odvjetnik Slaven Jukić direktno se obračunavaju telefonski i putem poruka te prijete lokalnim ljudima, koji su se, eto vidi vraga, drznuli upitati što se to gradi na njihovoj zemlji.

To je isti odvjetnik koji je svojedobno sazvao press konferenciju i javno prozvao općinske vlasti za reket i opstrukciju tih istih investitora (https://www.youtube.com/watch?v=qR7LtwAE5UY) , koji su, vidi čuda, koncesionari i u projektu Solbus, koji na papiru „izvrsno“ napreduje od kad je potpisan.

Ne treba ni spominjati da još niti jedan solar nije izgrađen u livanjskoj općini. Očito su suvlasnici ovih tvrtki ,pored sunca, dugoročno na papiru zainteresirani i za vodu, jer su ugovorom o prijenosu koncesije sa Vladom naveli da su stručno osposobljeni i kadri provesti projekt u djelo.

Stvarno se čovjek mora upitati što se to događa? Zar je bezakonje i bahatluk pojedinih ljudi otišlo toliko daleko. Idemo redom…..

Osoba koja se predstavlja kao vlasnik tvrtke, izvjesni Stipo Mrelja iz Njemačke telefonom upozorava mještane da ne znaju s kim imaju posla, koliko je moćan i s kim je povezan , te da će ih sve uništiti.
Ne samo to ,već moćnici iz županije pozivaju policiju da hapsi mještane koji su sa pravom zabrinuti za novo vodocrpilište koje mukotrpno pokušavaju napraviti,  koje je u neposrednoj blizini i trebalo bi riješiti problem opskrbe vode za okolna sela , te za lokalne puteve koji su već oštećeni teškim strojevima.

Iako Zakon o koncesijama striktno zabranjuje ugrozu postojećih izvora i vodocrpilišta to nije spriječilo djelatnike Li Čistoće i one koji rade na crno ,da na samom izvoru toče gorivo u strojeve a sve pred očima mještana. Uvidom u Zakon o koncesiji jasno je da tako nešto nije dozvoljeno. Na pitanje mještana o dozvolama za gradnju puta od Gradske tvrtke ni riječi, samo prijetnje policijom.

Najveći upitnik u cijeloj ovoj priči je činjenica da koncesionar nije tvrtka „Dže-Co“ koja je dobila koncesiju za eksploataciju podzemnih voda na tom lokalitetu 2012. godine nego tvrtka „Lara Natural.

Kako je tvrtka „Dže-Co“ otišla u stečaj u siječnju 2016. godine (http://www.stecaj.ba/oglasi/oglas/4009/) , a Zakon o koncesijama HBŽ, članak 39. jasno kaže da koncesijski postupak prestaje otvaranjem stečajnog postupka nad koncesionarem, nije jasno kako nije došlo do prekida koncesijskog Ugovora, nego se koncesijsko pravo prenijelo na tvrtku „Lara Natural“ u studenom 2018. godine.

Da apsurd bude veći, koncesija je trebala biti oduzeta nakon 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, jer je prvi koncesionar imao rok od 36 mjeseci za početak komercijalne eksploatacije.

Čak je upitno da li je područje gdje se gradi cesta i planira bušenje u navedenom koncesijskom polju.
Gospodo, ne živimo u diktaturi, berlinski zid je pao davno….,pametnom dosta.
Lokalna zajednica.

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply