Fenomen tihog bunta, u Livnu izašlo samo 36,6% birača

Pad izlaska na birališta bilježi se i u Livnu, gdje je odziv bio 36,6%, što je za 3% manje nego na lokalnim izborima. U toj općini glasalo je tek 9.643 od 26.302 registriranih. Ipak, najznačajniji pad dogodio se u Neumu gdje je glasalo 37,9% birača od registriranih 3.731 za razliku od prije dvije godine kada je na izbore izašlo 51% birača. Slično je i s općinom Dobretići koja je bila rekorder po neodzivu 2016. s 25,6%, dok je ovih izbora glasalo 32% od registriranih 1.502 glasača.

S obzirom da lokalnih izbora u Mostaru nema već skoro desetljeće, tu nema prostora ni za kakve usporedbe. Ipak, za predstavnike u županijskoj skupštini glasalo je 47.913 Mostarca, no još uvijek to nije ona brojka kojom bi se označilo natpolovična izlaznost: od 98.832 glasača glasalo je 48%, a od tog broja 21.860 glasalo je za političke opcije s hrvatskim predznakom. Sudeći po ovim brojkama, Mostarcima izbori baš i ne nedostaju.

Fenomen tihog bunta

Zašto više od polovice Hrvata u BiH ne izlazi na izbore, ne želi glasati i ostaje nijemi promatrač političkih (ne)prilika svakako je dobra tema za sociologe, demografe, a posebice za političke analitičare.

Naime, od ukupno 497.883 Hrvata koliko ih po posljednjem popisu iz 2013. godine živi u FBiH, procjenjuje se da je oko 80% starije od 18 godina. To znači da se radi o značajnom biračkom tijelu od više od 398 tisuća Hrvata s pravom glasa.

Međutim, više od 200 tisuća Hrvata nije ni ovih izbora željelo izaći na birališta što je više nego zabrinjavajuće i znak svojevrsnog “hrvatskog tihog bunta”, fenomena oko kojeg se zasigurno trebaju pozabaviti političke elite.

Međutim, ovdje nikako ne treba zanemariti ni pojačano iseljavanje i činjenicu da ljudi – jednostavno nema. Na koncu, kraj tolikog, indolentnog biračkog tijela sve ‘mantre’ o ekskluzivnoj legitimnosti nacionalnog predstavljanja odlaze u vjetar. Tradicionalni, stalni, neizlazak Hrvata na izbore svakako je poruka koju nikako ne bi trebalo zanemariti.

Piše: V. Herceg, dogadjaji@dnevni-list.ba

Komentari