FLK / N.N. (14): “Moji roditelji ne znaju da pušim šišu!”

Karakteristično za mlade ljude je da su znatiželjini, vole zabavu i žele biti prihvaćeni u društvu. Nažalost, ponekad se to manifestira kroz opasne navike poput cigareta, alkohola, a u posljednje vrijeme trenda zvanog nargila ili šiša.
Diljem Bosne i Hercegovine niču tzv. šiša barovi u kojima se puši vodena lula, aparat iz kojeg se udiše duhanski dim začinjen raznim aromama, a njezini konzumenti nerijetko su maloljetne osobe.

Nargila potječe iz istočnih zemalja, iz Perzije i Indije, a u Europu je došla preko Turske. Popularna je svuda u svijetu. Dostupne su i može ih se kupiti u svakoj bolje opremljenoj trgovini duhanskim proizvodima .

U Livnu je dostupna u samo jednom ugostiteljskom objektu te je velik broj srednjoškolaca i osnovnoškolaca izložena ovoj vrsti zabave. Razgovarali smo s nekoliko mladih koji su probali te saznali što ih to privlači i odobravaju li roditelji konzumaciju iste.

N.N. (18) “Ja sam pušila nargilu za opuštanje. Ima fin okus. Moja mama je znala za to i odobrila je. Trošila sam oko 30 KM tjedno. No, ne pušim više zbog zdravlja i treninga.”

N.N. (16) “Moji roditelji ne znaju da pušim, ne znam bi li odobrili, nikad ih nisam pitala. Jedna nargila košta 7 KM, a ne konzumiram je često. Finog je okusa i dobar je osjećaj, opušta.”

N.N. (14) “Moji roditelji ne znaju da pušim šišu. Često su mi govorili da to nije dobro. I da ne žele da pušim. Potrošim 10 KM svako 2-3 dana . Privlačna je zbog dobrog okusa, sviđa mi se dim, fora je.”

N. N (15) “Kratko sam pušila nargilu jer su me prijatelji nagovorili i bila sam slabog karaktera. Moji roditelji nisu znali i nikako to ne bi odobrili. Potrošila sam samo 7 KM. Nema ništa privlačno u njoj, pušila sam samo zbog društva.”

Zaključili smo da većina roditelja ne odobrava djeci ovu popularnu lulu, ali ima i onih koji vjeruju da bi zabranivši im, djeci bilo još zanimljivije pa popuste vjerujući da nije toliko štetna.

Kakvo je stajalište medicinske struke i Svjetske zdravstvene organizacije, pitali smo dr. med Jandru Hrgića, specijalista pedijatrije koji nam je odgovorio da upotrebom nargile osoba u svoj organizam unosi kancerogene i otrovne tvari koje ozbiljno narušavaju zdravlje. Da bi nargila gorila koristi se ugljen, tj kruto gorivo o čijem sastavu ne znamo gotovo ništa. Prilikom korištenja nargile osoba udiše dim koji nastaje sagorijevanjem duhana, ali također i plinove koji nastaju sagorijevanjem ugljena. Tom prilikom se otpuštaju visoke koncentracije ugljičnog monoksida , metala i kancerogenih tvari.

Pribor za korištenje donosi određene rizike i infekcije jer se cijev kroz koju prolazi dim ne može potpuno očistiti. Liječnik ističe kako ovaj trend među učenicima srednjih i osnovnih škola uzima maha i da se o štetnim posljedicama zna malo ili nimalo. Navodi da su štetne posljedice sljedeće:

– upotrebom nargile unosite nikotin, tvar koja potiče ovisnost
– duhanski dim koji osoba udiše sadrži sve štetne tvari koje se unose i cigaretama
– povećan je rizik za razvoj karcinoma pluća, grla, kroničnih bolesti dišnih putova, srca i krvnih žila
– aromatizirani duhan i arome koje se koriste otpuštaju otrove i povećavaju rizik za karcinom usta
– i pasivni pušači su u rizičnoj skupini

Ono što posebno naglašava jest da dugotrajnom konzumacijom nargile razvija se psihička ovisnost, a prestanak djelovanja tvari izaziva simptome poput glavobolje, napetosti, agresivnosti. Uvijek postoji opasnost zloupotrebe nargile te dodavanjem različitih psihoaktivnih tvari i ilegalnih droga.

Za kraj smo pitali liječnika koju bi poruku poslao mladima.
“S obzirom na štetnost duhana , tako i nargile, apeliram mlade da dobro razmisle prije nego krenu konzumirati bilo što od navedenog, a one koji to već koriste da što prestanu s tom ružnom navikom i uživaju u kvalitetnijim i ljepšim stvarima.”

Mi se s dr. Hrgićem potpuno slažemo i pozivamo svoje vršnjake i one nešto starije na sportske, glazbene, plesne i druge aktivnosti koje će nam pomoći izrasti u kvalitetne osobe umjesto u ovisnike o nargili.

Novinarska sekcija OŠ ,,Fra Lovro Karaula”

Dr Jandre Hrgić sa novinarskom sekcijom OŠ “Fra Lovro Karaula” Livno

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply