FOTO / Livnjaci se oprostili od Nike Bakovića – Bajinog

Na Praznik rada, otišao je jedan od najboljih radnika koje je Livno imalo

Nakon duge i teške bolesti, posljednjeg dana travnja 2018. godine, u 74. godini, preminuo je poznati livanjski biznismen i osnivač i čelnik DF-a za Hercegbosansku županiju, Niko Baković – Bajin, koji je bio nastanjen i imao poslovni objekt u selu Guber. Sahranjen je na mjesnom groblju u Rapovinama, 1. svibnja, na Međunarodni praznik rada, a na bolji svijet, uz članove najuže obitelji, ispratile su ga brojne bivše radne kolege, njegovi radnici, prijatelji, poznanici, susjedi …

Baković je dugi niz godina radio u predratnom livanjskom TP „Opskrba“ i bio jedan od najboljih poslovođa, ali i prodavaca. I na sam dan smrti brojni su se Livnjaci prisjećali koliko im je puta izišao u susret kao poslovođa u „Opskrbi“, dajući im skupu tehničku robu na poček, što je činio i kasnije u „Lesnini“, koju je vodio u Livnu dok se nije teško razbolio. Tako je mnogima olakšao kućenje, posebno siromašnijim i mlađim bračnim parovima, a firmu i državu nije oštetio.

Baković je jedan od najboljih primjera kako se mukotrpnim radom, a ne krađom, postaje uspješan privrednik. Premda je prije rata imao odlično radno mjesto u TP „Opskrba“, te jedno vrijeme predavao i trgovcima stručne predmete u školi, on, kao čovjek sa sela, nikada nije zanemarivao poljoprivredu, obrađujući veće površine zemlje i držeći farmu krava, što je njegovoj obitelji donosilo dodatne zarade. Kao čovjek bio je dobričina i pomagao je, koliko je mogao, onima kojima je trebalo.

A, da bi i svom rodnom kraju pomogao da se ekonomski i u svakom drugom pogledu stabilizira, posljednjih godina se i politički aktivirao osnivajući Demokratsku frontu u Livnu i HBŽ-u, na čijem je čelu bio dok se nije razbolio, sam financirajući većinu aktivnosti stranke i okupljajući u zajednički front sve istinske livanjske, duvanjske, glamočke… demokrate, bez obzira na naciju i vjerska opredjeljenja. Niku su u Livno dolazili podržati i poznati ljudi iz drugih krajeva BiH, među kojima često i akademik prof.dr.Slavo Kukić, koji je na prvu spoznao da je pokojni Niko disao bosanskohercegovački, radnički i ljudski.

Ispraćen je uz katolički obred i zvuke truba, koje, umjesto da su mu svirale prvomajski uranak, odsvirale  su kompozicije za vječni Nikin počinak. Zbog Nikine sahrane brojni Livnjaci su se odrekli u cjelosti prvomajske fešte, ili je na koji sat prekinuli, da bi na vječni počinak ispratili jednog od najvećih radnika koje je Livno imalo.

Tekst i foto Ale Kamber, Livno

Komentari