Glamoč nema ni vatrogasce ni vodu

glamoč

GLAMOČ – Vatrenu stihiju koja je u subotu zahvatila šumu i raslinje u mjestu Matrak, općina Glamoč, danima su gasili radnici ŠGD Šumarije Glamoč, koji od opreme imaju samo staru cisternu i priručne brentače. Općina Glamoč inače nema vatrogasnu službu, dok je služba civilne zaštite opremljena samo brentača (mali ručni vatrogasni aparat).

Situaciju dodatno otežava i nestašica vode na području Glamoča tijekom ljeta te vjetar koji je raspirivao vatru pa se cisterna koja je gasila vatru punila na izvorištu. “Problem je sve, i ljudstvo i voda i oprema, ništa nemamo. Vatru gasi Šumarija, a služba civilne zaštite jednostavno nema ništa. Nemamo cisternu i ne mogu ja nikoga mobilizirati. Imamo samo brentača i općinsku cisternu na kamionu, ali problem je i ko će platiti vodu “, rekao je jučer za” Nezavisne “Mile Dokić, referent u Operativnom centru civilne zaštite u Glamoču.

Ivica Kasalo, upravitelj ŠGD Šumarije Glamoč, rekao je da je požar jučer bio pod kontrolom, ali da veliki problem stvaraju vjetar i suša. Još se ne zna kolika je materijalna šteta. “Između 70 i 80 ljudi je naizmjenično bilo na terenu, imamo vozilo komunalnog poduzeća pa se snalazimo, ali da se pojavi vatra na drugoj lokaciji, ne bismo uspjeli. Imamo 40-50 brentača koje se pokvare pa ih servisiramo i snalazimo se”, rekao je Kasalo i dodao da su sve aktivnosti zanemarili dok traje borba s vatrom. Pretpostavlja se da je požar u Glamoču izbio zbog ljudskog nemara.

Nezavisne.com

Komentari