GLAMOČACI: Tražimo da se ukine poligon “Odlučna Barbara”

O poligonu „Odlučna Barbara“ ovoga puta neću pisati samo kao stanovnik Glamoča već kao ekolog i osoba koju ovo pitanje muči već nekoliko godina. Načelnik Općine Glamoč Nebojša Radivojša je u intervjuu naglasio važnost ovoga pitanja, ali i najavio moguće poteškoće oko rješavanja.

Glamočko polje se ubraja u jedno od tipičnih kraških polja Bosne i Hercegovine. Koliko ovakva područja vrijede govori informacija da se ovakva polja nazivaju fenomenima. E, sada, u takvom jednom fenomenu i prirodnoj ljepoti koje obiluje biljnim i životinjskim bogatstvima imamo jedan poligon koji ne ugrožava samo biljke i životinje već i sve stanovnike Glamoča.

Samo Glamočko polje kao fenomen je jako bogato podzemnim vodama i spiljskim sistemima koji imaju izuzetne vrijednosti uključujući i sve žive organizme koji obitavaju u ovom ekosistemu. Za poligon „Odlučna Barbara“ ne smijemo i ne možemo reći da je sasvim uobičajena pojava koja ne može ostaviti nikakve posljedice. Smatram da već plaćamo i to veliku cijenu.

Neka od istraživanja koja su do sada rađena na ovom području su pokazale kontaminaciju tla. Za naredni period smatram da bi bilo korisno uraditi još jednu analizu kako bi se dobili najnoviji i provjereni rezultati. Kontaminacija se kao takva ne odnosi više samo na tlo jer ispiranjem iz tla odlazi direktno u podzemne vode te na taj način dalje u područja koja su povezana s Glamočkim poljem sistemom podzemnih voda.

Kontaminacije zraka također su očite i smatram da sve veći broj oboljena respiratornog sistema posebno kod djece može biti upozorenje. Preporučujem također da se uradi komparacija oboljenja od raka, respiratornih i kožnih bolesti od prvih aktivnosti poligona pa sve do danas. Detonacije koje uzmeniravaju stanovnike Glamoča, popucali zidovi na kućama, narušavanje strukture reljefa su samo još jedan u nizu problema koje uzrokuje ovaj poligon.

Dakle, potrebno je uraditi što veći broj analiza, upoznati javnost i sve građane kako Glamoča tako i okolnih gradova Livna, Drvara, Šipova, Bosanskog Grahova, Banja Luke, itd., da je ovo i njihov problem, jer je priroda jako kompleksna te nekada nismo ni svjesni koliko je sve povezano. Po potrebi eventualno pokrenuti i potpisivanje peticije o ukidanju poligona.

Put jeste težak, ali ne i nemoguć. Došlo je vrijeme da se probudimo, jer ako sada to ne učinimo Glamoč bi vrlo lako mogao postati „Mini Chernobyl“. Mislimo na našu budućnost, zdravlje i djecu!

S poštovanjem, Pranić Kristina

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply