Hrvatski kralj Tomislav u pohode krenuo sa Duvanjskog polja!

Na današnji se dan 927. godine odigrala se žestoka bitka na Bosanskim visoravnima. Vojska hrvatskog kralja Tomislava do nogu je potukla bugarske čete koje je predvodio slavni Alogobotur, junak Bugarske. Iako se o Tomislavu i pohodima njegove vojske zna vrlo malo, bitka u kojoj je bugarsko kraljevstvo doživjelo jedan od najtežih poraza u povijesti, ostala je trajno zapisana.

Hrvatski kralj Tomislav

Može se reći kako Tomislavovo doba predstavlja osobito burno razdoblje u povijesti. Naime, upravo je početkom X. stoljeća tada još uvijek poganski nomadski narod Mađara poduzimao pljačkaške pohode po gotovo cijeloj Europi uključujući i današnje krajeve južno od Drave i Dunava. O tim je sukobima sačuvan i određeni spomen u Ljetopisu popa Dukljanina, gdje se navodi: „Za Tomislavova vladanja pokrene kralj Ugra imenom Atila vojsku da ga savlada. Ali je kralj Tomislav, hrabar mladić i snažan ratnik, vodio s njime mnogo ratova i uvijek ga natjerao u bijeg“!

Osim s Mađarima na sjeveru, Tomislavova vojska je prema povijesnim izvorima u prvoj polovici X. stoljeća vodila borbe i sa svojim istočnim susjedima – Bugarima. U djelu „De administrando imperio“ bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta još je sredinom istoga stoljeća zapisano:

„Sada, u tom vremenu ti isti Bugari pod Alogoboturom uđu u rat, i tamo bivaju svi pobijeni…“, dok ljetopisac monah Nestoru XI. stoljeću navodi kako je bugarski car Simeon bio poražen te ubrzo potom umro.

OTON IVEKOVIĆ – KRUNIDBA KRALJA TOMISLAVA NA DUVANJSKOM POLJU

Pohod Simeonove vojske na naše krajeve pod Alogoboturom zbio se 927. godine, a kad je Simeon nakon teškog poraza od vojske kralja Tomislava 927. godine umro svi su napali Bugare: „I čuvši o Simeonovoj smrti, susjedni narodi, Hrvati, Mađari i ostali, odluče napasti Bugare“ – navodi bizantski pisac iz XI. stoljeća.

Oton Iveković – Krunidba kralja Tomislava

Zapisi o legendarnim pobjedonosnim Tomislavovim bitkama s Mađarima i pobjedama nad Bugarima iz istog razdoblja, potom o Tomislavovoj vladavini, a osobito spomen njegovog kraljevskog naslova (kojeg mu pridaje papa Ivan X.), Tomislava su učinili mitskom figurom svoga doba. Slobodna Bosna

Kralj Tomislav je okrunjen na Duvanjskom polju 925. godine, a ostalo je zapisano da je vladao punih 13 godina, kada je preminuo.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply