Sve ide prema scenariju od kojeg se strahuje: DOLAZI NAM SNIJEG KAKAV U OVIM KRAJEVIMA NIJE VIĐEN DO SADA

Prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice “Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna” analizira  najnovije podatke koji upućuju kakva bi mogla biti zima pred nama… I dok je snijeg već sada zabijelio gorja na Balkanu, čini se da bi ga moglo biti još dosta u mjesecima pred nama, možda i rekordne količine.

snijeg

Naime, zadnjih desetak dana snježna površina u europskom dijelu Rusije i Sibirskom području raste velikom brzinom.

“Ova godina mogla bi biti rekordna po mjerenoj snježnoj površini u Euroaziji zadnjih sedam godina”, piše prof. Zadro.

“U sezonskim prognozama se nije išlo mjesec po mjesec u prognozama, jer to je, kao uostalom kao i sve dugoročne prognoze, jako nezahvalno za prognozirati.

Međutim postoje dugoročni trendovi, anali i atmosferski faktori koju ukazuju kako bi se otprilike moglo vrijeme odvijati u toku određenog godišnjeg doba, u ovome slučaju sljedeće zime”, kazao je.

Postoji više opcija kada bi otprilike glavnina zime mogla pogoditi naše krajeve i veći dio Balkana.

“Prva je period 12. i 1. mjesec, a 2. da bude topliji. Druga opcija bila bi od sredine 12. do sredine 2. mjeseca. Treća opcija bila bi, da bi zima tek u pravom smislu stigla u 1. i većim dijelom 2. mjeseca.

Ako je suditi po analima, ove druge dvije opcije bile bi realnije nego prva opcija, ali moramo biti oprezni, jer 12. zna itekako iznenaditi, a modeli takvu situaciju iz ovog mjeseca “vide””, zaključuje prof. Zadro, piše “Atraktiva“…

Haber.ba

Komentari