ISCENIRANE TENZIJE ILI ČOVIĆ GUBI KONTROLU NAD HDZ-OM? Dodik kaže da livanjski HDZ provocira proslavom oslobođenja Drvara, a najavljuju se i blokade prometa

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas za agenciju SRNA da namjeru HDZ-a Livanjske županije da 13. rujna slavi osobođenje Drvara “smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u toj županiji, ali i na ukupnom prostoru BiH”. Naime, Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. rujna obustave promet prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjske županije da proslave, kako oni smatraju, dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanske županije da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje.

“Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vijekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli”, naglasio je Dodik.

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanske županije da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje, Dodik je istaknuo da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri općine u FBiH.

“Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja, primjerice, Republika Srpska jamči Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti s njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana, s tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti”, rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. rujna obustave promet prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjske županije da proslave, kako oni smatraju dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanske županije da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje.

No, ovo bi vlo lako mogle biti i iscenirane tenzije za javnost, jer obojica lidera, i predsjednik HDZ-a i predsjednik SNSD-a trebaju zbijanje redova u svojim nacionalnim korpusima jer u posljednje vrijeme osjećaju “laganu drhtavicu” – Dodik je pod pritiskom jer se mora pravdati da ne podržava NATO u nedavno postpisanom sporazumu o formiranju vlasti.

Čović se također još nije oporavio od prosvjeda radnika Aluminija, a nisu obećavajuće ni prognoze o zaživljavanju proizvodnje u tom ugašenom mostarskom nekadašnjem gigantu gdje radnici opet prijete prosvjedima.

Obilježavanje oslobođenja Drvara koje bi se trebalo održati i to po prvi put nakon 24 godine što je više nego čudno, ali politički više nego potrebno i za Čovića i za Dodika kako bi se ponovno “razbudio” nacionalni korpus.

S druge strane, ukoliko ove tenzije nisu baš tako dogovorene na relaciji Dodik-Čović, to je znak da predsjednik HDZ-a gubi kontrolu na nekada tvrdoj utvrdi u Livnu, odakle dolazi i potpredsjednica Borjana Krišto, također znatno politički oslabljena.

(Republikainof.com/V.S.)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply