IVICA PROPADALO: Marko, tko sam ja čovječe da učim Livno kulturi?!

Moje Livno, velim moje s punim pravom, me naučilo sto je to kultura do moje 15. godine. Moj susjed – komšo iz gornjeg grada sa Fere ili Fehre Ivo Džaja me naučio što je to muzika ili glazba. Drugi susjed sa vrha Fere ili točnije Turbaše Gabrijel Jurkić me poduči što je to slikarstvo.

Od moje majke djedovi Radnići – Baje me naučiše što je kiparstvo. A nedavno preminuli Kelje me poduči što znači ljubav prema umjetnosti i baštini te kako se čuva ono što su nam naši preci ostavili.

A sve ovo kao i ljubav prema ovom gradu nesebično mi usadiše moji pokojni roditelji Antonija i Marko. Moj otac glazbar mi ukaza kako se osjeća i svira bas. A i od mlađeg brata Bube i drugara Momira Rosića sam naučio kako se miješaju boje.

Nedaleko od moje kuće u Preporodu sam se prvi put popeo na prekrasnu pozornicu i osjetio njenu moć. Anto Mioč mi je dao prve satove Rock and Rolla i dozvolio mi da ponekad s njime dijelim pozornicu. Kasnije sam sa Duškom, Šefkom i Riketom osnovo ARS NOVA i lani proslavišmo 50 godina.

Moj ujak Ante Radnić Bajin me poduči što je to kazalište i Hasanaginica. A i danas se sjećam predstave “Dugonja, vidonja i trbonja”. Sjecam se neponovljivog Kalje. Ljubav prema umjetnosti stripa i prema Hajduku mi dolazi od bratića Tomiše.

I još nešto jako važno sam naučio od svojih, a to je da cijenim različitosti u svim segmentima; vjerskim, nacionalnim, da cijenim ljude drugih boja i opredjeljenja.

A sve ovo sam naučio u krugu sto metara od ove srušene ljepotice, zvane “Ćinćilova kula”. Njeno rušenje bez obzira na razloge ima puno simbolike. Nažalost čini mi se da zauvijek odlazi ono Livno, ne samo sa razglednice … Koje???? To ću zadržati za sebe. Jedino sto mogu reci da sam ponosan da sam u njemu rođen i da sam dijete Gornjeg grada i Fere.

Eto, Semren Marko, kako vidite nije mi bila namjera da podučavam Livno o kulturi, jer je ono mene kulturi naučilo.
Pa čak u njemu poštene izložbe zadnjih 40 godina nisam imao, a imao bi šta pokazati.

Istina dva puta sam u njemu zasvirao sa svojom Teškom industrijom.
Ali tko sam ja čovječe da učim Livno kulturi…

Ivica Propadalo

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply