Jedete prije spavanja? Istraživanja su otkrila kako to zapravo utječe na zdravlje

Vjerovanje kako je tijelu noću teško probaviti hranu u potpunosti je istina. Naš organizam bez problema radi i nekoliko stvari odjednom, ali kombinacija spavanja i probave nije dobitna, a ovo je rezultat načina na koji je postavljen gastrointestinalni trakt, piše Glamour.com.

Scott Gabbard, gastroenterolog klinike u Clevelandu objasnio je kako spavanje nakon jela može izazvati žgaravicu.

– Između jednjaka i želuca postoji ‘cjevčica’ koja hranu odnosi iz usta u želudac. Kada se legne nakon jela, ta cjevčica se otvara i hrana pomiješana s probavnim sokovima se vraća jednjak i time izaziva iritaciju- rekao je.

Još jedan od potencijalnih problema jela nedugo prije spavanja je i dispepsija koja je poznata svima. Radi se o probavnom problemu kada zbog prebrze konzumacije hrane ili prevelikog unosa gaziranih, kofeinskih ili alkoholnih pića dođe do nadutosti u abdomenu. Ova nadutost može uzrokovati neugodan osjećaj ili bol.

– Ako imate kroničnu nadutost jedenjem prije spavanja samo ćete pogoršati svoje simptome- rekao je doktor Gabbard i preporučio da se hrana konzumira barem tri sata prije spavanja ili ležanja. Srećom, svi oni koji nemaju problema s nadutošću ili spavanjem ovoga se ne moraju pridržavati.

Postoji gotovo 7000 čimbenika koji mogu utjecati na spavanje, a prehrana je samo jedan od njih. Mnoge dijete ne preporučuju konzumaciju hrane iza određenog vremena, a u posljednje vrijeme sve popularniji je post od 16 sati za vrijeme kojeg se ne konzumira ništa osim vode i crne kave.

– Cijela priča ukratko? Možda postoji poveznica, ali zasad ne znamo dovoljno o tome da bi sa sigurnošću rekli- kazala je Kelly C. Allison, američka psihijatrica i profesorica koja svoj rad bazira na istraživanjima o težini i poremećajima prehrane. Ono što je sigurno je da tijelo nije stvoreno kako bi noću obavljalo probavu.

– Naša tijela su namještena na to da budu budna, u pokretu i da jedu tokom dana dok bi noću trebala spavati i postiti- dodala je Allison koja je ponovila kako zasad nisu obavljena sva potrebna istraživanja koja bi u potpunosti odbacila ili prihvatila tezu da se noću lakše debljamo.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply