Kada i kako će se formirati vlast u Hercegbosanskoj županiji?

Hercegbosanska županija je zbog svog nacionalnog sastava specifična po mnogo čemu – osim što je prostorno najveća u Federaciji, za donošenje vitalnih odluka mora imati i više od proste većine – za imenovanje Vlade, usvajanje proračuna i sl. potrebna je dvotrećinska većina.

Kako od 25 zastupnika u Skupštini HB županije dobiti dvotrećinsku većinu, uvijek je bio poseban problem, a pogotovu sada kada zakonodavnu vlast čini 10 političkih stranaka. Iako dosadašnje koalicijske partnere iz reda bošnjačkog i srpskog naroda izborni pobjednik HDZ BiH službeno još nije kontaktirao, tu neće biti nikakvih iznenađenja.

Kako je kazao Goran Broćeta, predsjednik drvarskog SNSD-a, bilo je nekih nezvaničnih pregovora – najbliže rješenju jeste da bi ta neka osnova i dalje bila aktualna skupštinska većina, odnosno koalicioni partneri iz prethodnog saziva.

“Ova dosadašnja ‘trojka’ bi trebala da bude osnova, traži se četvrti partner da bi se imala većina i za Vladu”, kaže Sead Hadžijahić, predsjednik SDA Livno.

A tko bi bio taj četvrti ili peti – u HDZ-u ne žele otkriti.

“S obzirom ma to da je dvotrećinska većina potrebna za formiranje vlasti, mi ćemo napraviti sve da ovoga puta imamo jednu stabilnu vladu koja će za četiri godine uraditi dobar posao”, poručuje Ivica Brešić, predsjednik HDZ-a BiH Hercegbosanske županije.

Može li HDZ 1990 biti taj partner?

“Nema nikakvih razloga da ne bude, a niti neke pretjerane sile da bude – to je stvar umješnosti ovih ljudi da sjednu da se dogovore i da pronađu neki zajednički interes”, ističe Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

A te četiri ruke taman su ono što sadašnjim, a i budućim koalicijskim partnerima nedostaje za dvotrećinsku većinu.

federalna.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply