Kako je planula livanjska toplana (2.dio)

I dok su, četrdesetak metara od Toplane na parkingu, dr. Živago i Bunarko Prosipalo razmišljali koga bi i di valjalo „ušćinuti“ da opet nekako „natakare“ predsjednika Stranke, u obližnjem kafiću podno zastave sjedilo je jedno društvance.

Bumbar: Nisi trebao Mate, onako pred Njom, Runju nespremnog izložiti. Znaš da je on sklonio većinu kapitala da manipulira sa nekretninama. Kako će sad to sve opet vraćati nazad a svjestan si da od Toplane dugoročno nema ništa.

Mate: U tom trenutku je najsvrsishodnije bilo ponuditi igru Njoj koju ćemo mi voditi, a svjesni smo i ti i ja da postoje razni načini kako ostvarimo cilj. Ti znaš da ja znam kako ćemo naš kapital u Runje najbolje oploditi ako robu koju nismo platili prodamo nekom tko nam mora platiti. Zar ti misliš da sam ja mislio riskirati sa preuzimanjem Toplane??? Tko još za to ima volje i vremena!?

Runje: Ja uvijek mogu prodat onu robu. Uglavnom da se plati, po bilo kojoj cijeni, mi smo zaradili! A sad da ja riskiram i nešto tamo sa papirima radim i onda se mislim šta će bit za godinu dvije…. Ne znam… A da uzimam Toplanu za dug mislim opet….

Mate: Runje, ti nisi tu da misliš, ti si tu da slušaš! I kad god je tako bilo dobro je bilo. Jel’ da?

Runje: Ma, samo sam mislio…

Bumbar: Ja imam način kako da Nju zadovoljim! Jer Njoj je samo bitno da funkcioniraju toplane u Kadaluci i Prodoru. A i to će stati ako Mehko Energija ne počne vraćati kredite. Samo se još mislim šta ćemo sa silnim zakonima što ih kršimo! Kad bi bar postojao legalan način da ja pare iz proračuna pomalo prebacujem prema Mehko Energiji…

Mate: Oprosti Bumbare, a kad je tebi trebao legalan način!? Pa za sve postoji Gradsko vijeće. Oni legaliziraju sve što ti zamisliš! Evo na primjer ako si odlučio preko Komunalnog slati pare u firmu Mehko Energija, samo predloži Vijeću da ti da zeleno svjetlo za ugovor s Mehko Energijom. Sa Njom dogovori uvjete tog ugovora, Komunalno će ložiti Runjina drva po cijeni koju mi odredimo i svi zadovoljni. Grijanja ima, Runje kratkoročno kapitalizira više nego ikad, a Ona neka se prpa sa Mehko Energijom i njegovim uspješnim projektima!

Runje: E vala, svaka ti čast! A može li to tako?

Svi u glas: AHAHAHAHAHAHA!!!!

Runje: A šta će bit sa Komunalnim?

Svi u glas: AHAHAHAHAHAHAHHAHAHA!!!!

Crnobijelisvijet (crnobijelisvijet@protonmail.com)

P.S. : OVAJ TEKST JE SATIRA. SVAKA SLIČNOST SA STVARNIM OSOBAMA I DOGAĐAJIMA JE POTPUNO SLUČAJNA

Kako je planula toplana u Livnu (1.dio)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply