KOLUMNA / Euroatlantičari, ne srljajte kao guske u maglu!

Na glasovitoj noćnoj sjednici “Narodnog Vieća” 28. listopada 1918. godine su naivci među hrvatskim političarima mislili da im se ostvario san izlaska iz K.U.K. Monarhije i ulazak u “slobodnu državu južnih Slavena” u kojoj će svi biti ravnopravni, slobodni i bratski tretirani.

U te laži nisu povjerovali samo članovi Čiste stranke prava (Frankovci). Na ushit naivaca kako je program ostvaren HČSP-ovci odgovaraju: “Tvoj i moj program ostvaren? Hrvatska slobodna? Drage kolege, DANAS ĆE BITI FINIŠ CROATIAE!”. Danas će Hrvati sami sebe položiti u mrtvački sanduk i najdebljim ju čavlima unutra zabiti, samo da nikad više ne uskrsne!

S odmakom od 100 godina može se kazati kako se stvari nisu promijenile. Početkom tzv. demokratskih promjena Franjo Tudjman je narod, preko svojih propagandista, uvjeravao kako su “euroatlantske integracije” raj na zemlji, a pristup Europskoj uniji – zadnja faza nirvane.

Tisuće najboljih hrvatskih sinova iskrvarilo je i popločalo put željenoj slobodi. Nitko od njih se nije borio za imaginarne tvorevine. Nisu branitelji hrvatskog Alama – Vukovara, podnijeli tolike patnje da bi nas umjesto Šljivančanina tlačio Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini i ini bezimeni bruxelleski komesari.

Dovoljno je prisjetiti se Ive Sanadera i njegova progona Ante Gotovine. U drugoj državi gdje žive Hrvati u BIH, predratni komunist, sadašnji šef HDZ-a, svako malo spominje famozne i ogavne “integracije ” i “europski put “.

Kod njega je to nešto drukčije. On trči između kapljica. Između potpore nepomirljivim stranama: američkom veleposlanstvu, Europskoj uniji i prijatelju – Miloradu Dodiku, a gledajući da ne prevrši mjeru u odnosima prema službenom Zagrebu.

Uglavnom, ono što su 1918. godine bili članovi hrvatskog Narodnog Vieća, koji su potpisali akt izdaje, danas su njihovi klonovi oličeni u “euroatlantičarima”.

Tadija Ljubičić

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply