KOLUMNA / Shvaćaju li pojedine žene da ih se gleda samo kao “komad mesa”?!

Tko je točno odredio kakva je to lijepa žena, koji su kriteriji za to?! I po čemu je netko odredio da je neka žena vrijednija od druge?

Gledam ove čestitke za 8. mart i razmišljam: Žene su predsjednice država, čistačice, moćne političarke, trgovkinje, novinarke, doktorice, kozmetičarke, babice, zaštitarke, učiteljice, sportašice, policajke, bave se poljoprivredom, medicinske sestre, kućne pomoćnice, pjevačice, tajnice, tete u vrtiću, zaposlene, glumice, nezaposlene, menadžerice, aktivistice, …

Mogu se baviti čim god žele!

Isto tako, žene su visoke, živčane, niske, s celulitom, bez celulita, smirene, sa silikonskim sisama, s muževima, bez muževa, bez sisa, iskrene, mršave, sa stomakom, zabavne ili ozbiljne, sa strijama ili bez strija, žute ili crne ili ljubičaste, duge ili kratke kose, tihe, bučne, sa srednjim prstom u zraku, majke ili bez djece, sramežljive ili otvorene, s naočalama, hrabre, plačljive, pristojne, bez naočala, sa stavom, s kućnim ljubimcima, sa šminkom ili bez nje …

Sve različite, ali jednake u svom pravu da budu i ponašaju se onako kakve u stvari i jesu i kako one žele, ali i izgledaju kako one žele, a ne onako kako im je netko nametnuo.
I onda vidim koliko žena se “topi” na čestitke koje ističu samo ženinu vanjštinu i pitam se shvaćaju li da se pojedine gleda kao “komad mesa” zato što se same tako predstavljaju i od svih svojih ženskih, moćnih osobina, najprije ističu fizički izgled. 

Sretan 8. mart, dan na koji su se žene početkom 20. stoljeća borile za radnička prava žena. Sve žene, bez obzira na izgled ili bilo koju drugu “različitost”.

Maja

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply