KONAK U GUBINU KOD LIVNA ZA ZAVIČAJNE LJUDE / VIDEO

 

Priredila: Jelena DEŠIĆ

LIVNO, 22. ožujka /SRNA/ – U povratničkom srpskom selu Gubinu, podno Dinare, u Hercegbosanskoj županiji, gradi se crkveno-narodni konak vrijedan 200.000 KM. Konak će, kako kaže jedan od pokretača ovoga projekta, mještanin Lazo Pajčin, skupljati i vratiti raseljene parohijane.

“Rat i sudbina odveli su me iz rodnog sela. Sada živim u Srbiji, ali moje srce je ispod Dinare”, ističe Pajčin.

Njega Krajišnici nazivaju “kraljem krajiške pjesme” jer je napisao mnogo tekstova kojim je opjevao rodni kraj, Krajinu i ljude čiji životi položeni za djedovinu.

“Pravoslavni konak podjednako je važan kako Srbima koji su ostali na svom ognjištu, tako i onima koji su život nakon rata započeli u tuđini. Na Gubinskoj parohiji od rata ne živi nijedno dijete”, priča Lazo.  Danas ove krajeve naseljava pretežno domicilno srpsko, ali starije stanovništvo.

Za one koji su tu pravoslavlje je utočište, a budući crkveno-narodni konak pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, vjera u bolje sutra.  Pajčin navodi da je rat opustošio sela podno Dinare i Troglava, u kojima je sve spaljeno, a Srbe raselio širom svijeta.

“Konak će imati kapacitet pet do deset soba, koje će svako moći da rezervira, bude tu i za sobom pospremi”, kaže Predrag Crepulja, paroh Livanjski.  On navodi da je mnogo i onih koji su ostali u tuđini, ali da svakome od njih zadrhti srce kada pomisli na zavičaj i da je upravo zbog toga počela gradnja ovog parohijskog doma u Gubinu.

“Mi ćemo na sve načine prikupljati novac da bismo završili započeto, a, vjerujemo, i uz pomoć Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve”, poručuju parohijani.

Posvećen temelj crkveno-narodnog konaka u Gubinu

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply