Livnjaci se oprostili od poznatog sugrađanina Izeta Alića – Kelje

Prije nego ga je pokosio infarkt, radio u radionici i uživao među svojim muzejskim eksponatima koje je skupljao desetljećima

Iza sebe ostavio najveću privatnu muzejsku kolekciju u BiH

U nedjelju, 13.10.2019. godine u 74. godini umro je Izet Alić Kelje, jedan od napoznatijih Livnjaka. Ovaj poznati livanjski limar, premda je posljednjih godina bio pomalo boležljiv i u mirovini, ipak se relativno dobro osjećao i svakodnevno radio u svojoj limarskoj radionici, bez koje jednostavno nije mogao.

A kad bi se umorio od lima, čekića i strojeva, izrađujući raznovrsne predmete, pa i gitare, kravate i prava umjetnička djela od lima, jednostavno bi otišao među mnoštvo eksponata u svom privatnom muzeju u sklopu kuće, avlije i prelijepe bašte, a koje je skupljao desetljećima, po tavanima brojnih kuća, otkupljujući ih, a neke je dobivao i na poklon da ih sačuva, ili jednostavno njima naplaćivao učinjene limarske usluge građanima.

Malo pomalo, nastala je prava privatna muzejska zbirka, najveća u BiH. Zato svima koji dođu u Livno vidjeti poznati Franjevački muzej i galeriju na Gorici, Livnjaci preporučuju  da vide i Keljin muzej u Staroj čaršiji, koja je čitava, sa svojim kulama, zidinama, starim kućama, vjerskim i drugim objektima, spomenik pod zaštitom države.

A, Keljin muzej, kojega će nakon njega nastaviti  voditi njegov sin Almir, zapravo je srce tog spomeničkog kompleksa starog Livna, kao jednog od najstarijih gradova u BiH.

-Mom ocu kulturne baštine, a posebno livanjske starine, bile su duhovna hrana. Među eksponatima i svojim izrađevinama od lima najbolje se osjećao. Prije nego će ga pogoditi dvostruki infarkt bio je izuzetno raspoložen i veseo, kakav je pretežno i bio. Ofarbao je jednu od starih muzejskih česmi, zaštitio još neke eksponate, a onda prešao u kafić u sklopu kuće i muzeja, gdje su također izloženi neki od njegovih radova i eksponata koje je skupljao. S društvom je čak zapjevao i nakratko zaplesao. Ništa nije ukazivalo da ćemo ga za koji trenutak izgubiti. Malo kasnije požalio se na bol u prsima. Hitna pomoć je došla brzo, ali su infarkti koji su ga pogodili bili brži i prejaki. Umro je, a da se nije napatio. Za nas je to šok, ali većina njegovih prijatelja kaže, s obzirom kakav je čovjek bio, da je zaslužio da se na pati“, kazao nam je Keljin sin Almir uoči dženaze koja je okupila veliki broj rodbine i Keljinih prijatelja i poznanika.

Ovaj poznati Livnjak ukopan je u ponedjeljak, 14.10.2019. godine na gradskom groblju „Kraj“.

Sin Almir nastavlja tradiciju

-Ja već određeno vrijeme i vodim naš muzej kojeg smo registrirali kao udruženje građana. Nastaviću još jačim tempom tamo gdje je rahmetli otac stao. Pisaću projekte, tražiti sredstva da se eksponati još bolje zaštite i sačuvaju. Nastaviću i prikupljati starine“, najavio je Izetov sin Almir, a poznajući ga, u to nema sumnje.

Tako će se knjige utisaka posjetilaca Keljinog muzeja i dalje puniti na mnogim jezicima svijeta, a tu su već odavno utisci na engleskom, francuskom, ruskom, talijanskom, arapskom, turskom, malezijskom, kineskom… i na drugim jezicima svijeta koje su ispisivali obični turisti, ali i svjetski intelektualci, umjetnici, novinari, ambasadori, oficiri, državnici…a, što je najvažnije, sačuvaće se i dalje puniti ovaj jedinstveni muzejski prostor, pa će majstor Kelje, kako su ga Livnjaci zvali, na neki način i dalje ostati sa svojim Livnjacima i svojom čaršijom koju je neizmjerno volio.

Tekst i foto: Ale Kamber, Livno

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply