LIVNO / Novo zimsko hit izletište Dalmatinaca: Pogledajte snježnu idilu 45 minuta vožnje od Splita!

Nakon što je snježno nevrijeme krajem prošlog tjedna izazvalo pravi prometni kolaps u susjednoj državi, situacija se posljednjih dana smirila.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Aktualna zima obiluje snijegom u planinskim područjima, a obilne snježne oborine posljednjih tjedana doslovno su zatrpale više predjele susjedne Bosne i Hercegovine. Ipak, nakon što je snježno nevrijeme krajem prošlog tjedna izazvalo pravi prometni kolaps u susjednoj državi, situacija se posljednjih dana smirila. Iako će novi snijeg u velikom dijelu BiH padati već tijekom četvrtka, zatopljenje stiže u dane vikenda pa će u subotu i nedjelju padati kiša čak i predjelima iznad 1500 metara nadmorske visine.

Prije prvog ozbiljnijeg ovosezonskog topljenja snijega splitski fotograf Ante Vrdoljak boravio je u selu Odžak u livanjskom kraju gdje vlada prava snježna idila. Snijega je toliko posljednji put palo 2012. godine. U priloženoj fotogaleriji pogledajte zimske prizore iz Odžaka, ali i s graničnog prijelaza i prijevoja Vaganj na Kamešnici koje postaje sve omiljenije izletište Splićana u posljednje vrijeme.

Vaganj je planinski prijevoj u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na planini Kamešnici, na nadmorskoj visini od 1173 metra. Preko prijevoja vodi cesta između Livna i Sinja u Hrvatskoj koja predstavlja najkraću cestovnu poveznicu između Dalmacije na zapadu i Bosne na istoku. Inače, u prosincu 2017. godine ovaj je granični prijelaz otvoren za privremeni međunarodni promet putnika. Split je od Vagnja udaljen svega 40-45 minuta vožnje pa ne bi trebalo čuditi da ova lokacija vrlo brzo postane novo najbliže i najomiljenije skijalište Splićana, ako se urede skijaške staze i popratni sadržaji.

Autor: Rade Popadić  https://www.dalmacijadanas.hr

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply