LIVNO / Održana promocija filma o Ivanu Brdaru

Večeras je kino sala Narodnog sveučilišta u Livnu bila pretijesna da primi sve one koji su htjeli da pogledaju promociju filma o livanjskom heroju Ivanu Brdaru autora Nikole Đurana.

Dan i mjesto promocije nisu bili slučajno odabrani. Livno je odabrano kao mjesto Ivanovog rođenja, a na današnji dan po katoličkom kalendaru slavimo blagdan Svetog Ivana evanđeliste.

Ovaj dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik HOS-a, sa samo 23 godine ušao je u povijest Domovinskog rata kao hrabri i neustrašivi borac, branitelj Sajmišta.

Ivan je rođen 15. lipnja 1968. godine u Gornjim Rujanima u livanjskoj općini. O Ivanu Brdaru danas se ispredaju brojne priče, neke možda tijekom vremena i pretjerane, ali ono što se doista dogodilo, o čemu svjedoče njegovi brojni, još uvijek živi suborci, dovoljno je da se pred spomenom imena toga mladića s pijetetom zamislimo.

Zvonimir Ćurković, jedan od zapovjednika HOS-a, reći će kako je Ivan bio izvrstan strijelac i požrtvovan borac, a krasila ga je posebna etika prema civilima.

Iz toga razloga, važno je uvijek iznova ponoviti Ivanove riječi koje su se odnosile na civile srpske nacionalnosti:

“Na te se civile najviše mora paziti i prvi ću pobiti one koji ih budu taknuli”

Njegov suborac Ivan Široki prisjetit će se kako je sa zaprepaštenjem gledao u Ivana kada si je, nakon ranjavanja 9. rujna 1991., sam, “naživo”, šivao ranu na nozi: “Uvijek ga se sjetim onako crn, zalizan i glasno pjeva gangu. Vrhunski borac je bio”.

U monografiji 4. bojne 3. gardijske brigade, Ivan Anđelić Doktor, govoreći o svome ranjavanju, zapisat će: “Vidio sam kako Brdar vadi iz svojih potkoljenica pet-šest gelera, šiljasti kao čavli, on ih čupa rukama i psuje četnicima majku.

“Dana 12. listopada 1991. godine, u večernjim satima, u blizini raskrižja Preradovićeve i Duge ulice, u jednom dvorištu, Ivan Brdar smrtno je ranjen. Preminuo je na rukama suborca Nikice Burića – Samoborca.

Sahranjen je na bolničkom groblju u Vukovaru, a tijekom srpske okupacije Vukovara njegovo je tijelo premješteno na Novo groblje u Vukovaru, da bi 1998. godine bio ekshumiran, a njegovi ostaci sahranjeni 20. lipnja 1998. godine u rodnim Gornjim Rujanima.

U zaista dirljivoj i emocijama ispunjenoj dvorani nazočnima su se obratili autor filma Nikola Đuran, kao i suborci pokojnog Ivana, Damir Markuš-Kutina, Zvonimir Ćurković i Igor Široki koji nisu krili emocije, a u jednom su se svi složili, a to je da im je bila čast što su mogli biti suborci pokojnog Ivana.

A da je autor filma Nikola Đuran napravio dobar posao dokaz je dugotrajni pljesak nazočnih u dvorani gdje je nazočila i obitelj pokojnog Ivana Brdara. Cijeli ugođaj upotpunila je klapa Krakun iz Splita koja je otpjevala nekoliko domoljubnih pjesama.

Marijan Dalić

PROČITAJTE JOŠ:

Ivan vitez Brdar – njegova hrabrost prešla je u legendu

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply