LJUBA ĐIKIĆ / Jedna (ne)zgoda iz osnovne škole u Livnu

Jedna (ne)zgoda iz 5. razreda Osnove škole I. G. Kovačić u Livnu

KAKO SE ČITA STOCKHOLM?

Naravno da bih voljela da su “Kauboji” osvojili zlato, ali što fali srebru i drugom mjestu u Europi, ali mi je drago nešto što nema veze sa sportom, a vezano za Stockholm.

Naime, kad god čujem, pročitam ili trebam napisati ime glavnog grada Švedske, nešto me štrecne oko srca, oživi jedna davna uspomena, iz sredine 60-tih godina prošlog stoljeća.
Bila sam učenica 5. ili 6. razreda Osnovne škole u Livnu kad smo iz Zemljopisa učili Švedsku, a nastavnica bila lijepa i dobra gospođa Ljuba Brdar (tada djevojačko Vrdoljak ). Sada pokojna, pokoj joj dobroj duši.

Bila sam odlična učenica (hvalite me usta moja!), a kad me nastavnica Brdar prozove pred kartu da pričam o Švedskoj, ja sve znam, pričam li pričam, ali nikako se sjetiti glavnog grada. Vidim ja na karti što piše, počnem izgovarati Stokholm, ali ode i na Stoklhom i na Stolhlom, samo nikako potrefiti.

-Ljube, evo ti 5 s točkom, a za idući put napiši 50 puta kako se piše, a kako čita glavni grad Švedske – povisi nastavnica Ljuba glas, a ja pognute glave na mjesto.

I jesam, napisala po pedeset puta i kako se piše i kako se čita glavni grad Švedske, ali kad me nastavnica upita, ja opet zape?! Ostade neizbrisana točka uz 5, možda mi je na kraju godine i zaključena 5 s točkom, haha. Davno bilo, a traumica od Stockholma ostade do danas.

Nećete vjerovati kako sam tu bilježnicu s odrađenom kaznom ovih dana našla na tavanu, ali našla i jednu dugu pjesmu, ima 27 strofa od po četiri stiha, a svaka je posvećena jednom nastavniku ili nastavnici iz moje tadašnje škole u Livnu, napisane na polugodištu osmog razreda.

Povremeno ću ih objavljivati, a sada kad oživih uspomenu da dragu nastavnicu Ljubu, evo što sam o njoj zapisala:
“U razred ulazi nastavnica zemljopisa Ljuba,
zgodna plavuša izgleda strogo, ali nije gruba.
Baš suprotno, vesela je, nasmijana i blaga,
dobra je prema učenicima i svima je draga.”

Fotografija bi mogla biti baš iz polovice 60-tih, a snimljena je pred Osnovnom školom I.G. Kovačića u Livnu, snimio nastavnik matematike i voditelj foto sekcije Ivo Kelava, sada pokojni.
P.S. Školske kolegice i kolege iz Livna, sjećate li se ovoga, ne dajte mi izmišljati?

Ljuba Đikić

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply