LUKA ČELAN: Sve nas pozivam da učinimo maksimum za odlučno ostajanje i opstajanje u našoj domovini BiH

Defileom kroz grad, svečanom sjednicom Gradskog vijeća Livna i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a, jučer (utorak) je završena višednevna manifestacija „Dani obrane Livna“ kojom se obilježila 27. godišnjica obrane Livna.

Uz najviše predstavnike lokalne, županijske, federalne i državne vlasti BiH i susjedne Hrvatske, svečanosti su prisustvovali i predstavnici OS BiH, braniteljskih udruga, policije i vjerskih zajednica. Prisutni su bili i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ali i penzionirani satnik HV, Mario Nađ, kojemu je uručena Povelja grada Livna za doprinos u obrani Livna, a uz to je proglašen i počasnim građaninom grada Livna.

Kratkim izlaganjem prisutnima su se obratili predsjednik GV Livno Sead Hadžijahić, gradonačelnik Luka Čelan, Mario Nađ i Dragan Čović.

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan

-Ponosni smo na naše branitelje i odajemo ih dužno poštovanje, a sve nas pozivam da učinimo maksimum za odlučno ostajanje i opstajanje u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom posebno ističem satnika Hrvatske vojske, Maria Nađa, koji je tu među nama i koji je zaustavio neprijateljske tenkove na današnji dan 1992. godine i pozivam ga da mu uručimo Povelju grada Livna“, kazao je gradonačelnik Čelan.

Mariu Nađu uručena Povelja grada Livna za zasluge u obrani Livna

Zahvaljujući na gostoprimstvu i Povelji Nađ je kratko kazao:

-Nisam vješt govornik. Teže mi je govoriti nego se suprotstaviti tenkovima. Zahvaljujem mojim zapovjednicima što su me te godine poslali na ispomoć Livnu. To je bila moja dužnost i dužnost HV, jer i Livnjaci su branili Hrvatsku“, kazao je Nađ, pobravši najglasniji i najduži aplauz od svih govornika, čak i od Dragana Čovića, koji je između ostalog kazao:

-Čestitam vam  27. godišnjicu odbrane Livna i ovo je prilika da se prisjetimo branitelja i u BiH i u Hrvatskoj. Podvlačim i važnost našeg zajedništva. Zadatak nam je i ubuduće da nikom ne dozvolimo da nas dovede u situaciju da nas nema na ovim prostorima. Prevažno je slati poruke, pogotovo mladima o zajedništvu, čuvanju tradicije branitelja i obrane doma i domovine, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Jedan smo narod i dijelimo jedan prostor, mlade treba stimulirati da ostaju ovdje“, poručio je Čović u gradu Livnu iz kojega se već godinama stanovništvo sve masovnije iseljava, a u posljednje vrijeme najviše hrvatsko.

Svečanu sjednicu GV Livno svojim nastupima obogatili su i članovi HKUD „Dinara“, a popodne je uslijedio obilazak nekadašnjih ratnih linija u Čelebiću i Rujanima.

Tekst i foto: Ale Kamber, Livno

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply