MADE IN LIVNO: Braća Kovač, Davor Šuker, Dalić, Duvnjak…

Nedaleko od Livna su i Zidine (Duvno), kraj iz kojeg korijene vuku Mamići, pa s razlogom možemo reći da hrvatskim nogometom već godinama ‘vladaju’ Livnjaci i Duvnjaci – Šuker, Kovači, Mamići, a sada i Dalić..

Kad ti iz istog mjesta korijene vuku predsjednik saveza, izbornik, bivši kapetan i izbornik, legenda reprezentacije, jedan od aktualnih reprezentativaca pa još tome dodate jednog od najboljih rukometaša svijeta, znate da tu ima puno više od puke slučajnosti.

A takvu priču upravo priča Livno, gradić od oko 10.000 stanovnika, općina iz koje korijene vuku Davor Šuker, Niko i Robert Kovač, bivši rukometaš Zvonimir Bilić, Domagoj Duvnjak, Jako Andabak, Antonio Milić, ali i novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Iako su svi spomenuti karijeru, pa i život, gradili daleko od Livna, neraskidiva veza hrvatskih sportaša s ovim gradom u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine doista je vrijedna spomena.

Dalić je karijeru i život gradio preko Varaždina i Azije, no rođen je u Livnu 1966. godine, a njegov brat igrao je i trenirao u Troglavu iz Livna. Davor Šuker, koji je i inzistirao da Dalić naslijedi Čačića, livanjsko porijeklo vuče preko oca.

Niko, bivši kapetan i izbornik, i njegov brat Robert Kovač, rođeni su u Berlinu, no i ovaj sjajni dvojac nogometaša podrijetlom su iz livanjskog kraja. No, nije nam Livno dalo samo sjajne nogometaše i nogometne djelatnike. Dapače, jedan od najboljih hrvatskih rukometaša svih vremena i ponajbolji rukometaš svijeta ima livanjske korijene. Roditelji Domagoja Duvnjaka su porijeklom iz Livna. Zvonimir Bilić čak je i rođen u Livnu, a s Hrvatskom je osvojio svjetsko srebro 1995.

Nedaleko, 20-ak kilometara, od Livna su i Zidine, kraj iz kojeg korijene vuku Mamići, obitelj Zorana i Zdravka pa s razlogom možemo reći da hrvatskim nogometom već godinama ‘vladaju’ Livnjaci – Šuker, Kovači, Mamići, a sada i Dalić… 24.SATA.HR

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply