Marko Beljan: Nisam hodao samo kad sam bio beba

Marko Beljan Cota (u sredini) sa Vinkom i Mišom Miškovićem

Mediji u našoj zemlji, ali i regionu, posljednjih dana pišu o Marku Beljanu iz Livna kao svjetskom čudu. “Čudo u mostarskoj bolnici”, “Prohodao nakon 16 godina”, “Nevjerovatna priča iz Livna, ustao na noge”, samo su neki od naslova tekstova o Coti, kako Beljana zovu prijatelji i poznanici.

Sve je krenulo iz mostarske Sveučilišne bolnice, kada su objavili informaciju da je Beljan 16 godina bio nepokretan i da je sada konačno prohodao.

Blagi poremećaj

Reporteri “Dnevnog avaza” posjetili su jučer Beljanovo rodno selo Lopatice, desetak minuta vožnje od Livna. Cotu smo zatekli u kavani “Seljak”, gdje je sjedio s prijateljima. Križao je posljednji listić igre na sreću i ispijao kavu.

– Marko, evo došli da te vode u parlament, pametniji si od pola njih – govori konobar Mišo Mišković, gazdin sin.

Svi se smiju. I Beljan se smije.

– Marko se vazda smije. Zato ga ne vodimo na sahrane. To je naš Goran Bare, isti on. I rokeri su obojica – dodaje gazda Vinko Mišković.

Beljana pitamo je li točno da nije mogao hodati 16 godina i da je sada ozdravio.

– Ja nisam mogao hodati samo kad sam beba bio, to je jedno godina i pol mog života – govori nam.

Njegovi prijatelji pričaju umjesto njega:

– Bio je čovjek bolestan, bio je na liječenju i u Zagrebu i u Mostaru. Ali, nije bio nepokretan! Pa on je više kilometara napravio od svih nas. Ne znam, nekome je, izgleda, trebala senzacija. I niko od tih koji pišu da je Cota invalid, nije došao ovamo. Svaki dan sjedimo, on nekoliko puta ide do Livna.

Zezaju se na Beljanov račun.

– Sad ćeš biti popularniji od Tite – govore kroz smijeh.

Ipak, činjenica je da je u bolnici u Mostaru, ali i u Zagrebu, dobio ozbiljne dijagnoze.

– Imao sam ja problema. I sad sam bolestan. Ali sam mogao i mogu hodati. Najgore mi je što ljudi ovdje znaju ‘ko sam i sad se zbog onoga što se piše svi smiju i zezaju me – dodaje Beljan.

Kaže da je posljednji put otišao u bolnicu poslije Božića, a izašao poslije Nove godine.

– Pišu da je stalno išao doktorima u Zagreb. Nije bio tamo pet godina. I godine su mu pogriješili, on ima 52 godine, a ne 54 – dodaje Vinko Mišković.

Bog, pa doktor!

Cota ne želi napadati doktore, kaže: „Bog pa doktor!“

– Evo, samo da još jedan krug odigram i idem u Livno – veli Beljan.

Vinko i Mišo kažu da on stopira, a ako mu nitko ne stane da ga poveze, on ode pješice.

Šta je izjavila doktorica iz Mostara

Nataša Pejanović-Škobić, specijalistica neurologije u Sveučilišnoj bolnici Mostar, za bolnički list „Glas zdravlja“ kazala je da je kod pacijenta bolest počela 2002. godine.

– U principu, on je bio potpuno nepokretan čovjek, vezan uz postelju, nije govorio, nije jeo, nije mogao kontrolirati stolicu, mokrenje, uistinu težak bolesnik, jedan od onih koji predstavljaju pravi izazov za postavljanje točne dijagnoze i uključivanje odgovarajuće terapije, ali isto tako i jedan od onih bolesnika zbog kojeg ste istinski sretni kada ga vidite oporavljenog kako normalno hoda, priča, jede i samostalno funkcionira za tako kratko vrijeme nakon uključenja odgovarajuće terapije – istakla je dr. Pejanović-Škobić. www.avaz.ba

 

ELCOL ELEKTRO – Nova trgovina elektromaterijala u Livnu

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply