MEHO ĐONLAGIĆ: Dragane Čoviću, nemojte se više zezati preko mojih leđa!

Livnjak Mehmed Đonlagić, među sugrađanima poznatiji kao Meho, iznenada je u srijedu 30.01.2019. godine preselio na bolji svijet u 74. godini života i biće ukopan na livanjskom groblju «Kraj» u petak, 01.02.2019. godine u 13,30 sati.

Smrt  ga je zatekla nadomak kućnog praga, baš kao i njegovu kćerku jedinicu, koja je prije par godina smrtno nastradala u prometu u Njemačkoj, nadomak kućnog praga i za kojom je Meho do smrti beskrajno tugovao, ne opterećujući druge svojim bolom.

Pretpostavlja se da mu je pozlilo ispred zgrade u kojoj je stanovao, u ranim jutarnjim satima. Liječnici su samo mogli konstatirati smrt. Srce nije izdržalo ni bol ni livanjsku studen toga jutra, premda se Meho, i ako već duže vremena boležljiv, nije predavao.

Patnju za tragično preminulom kćerkom prikrivao humorom

Do posljednjeg trenutka nije želio nikoga previše opterećivati obavezama prema njemu, i ako su njegovi najbliži i sve rjeđi pravi prijatelji bili na raspolaganju. Od kada je izgubio kćerku, kao da mu je odgovarala samoća. No, dnevno je izlazio na par sati među raju, da barem na kratko odagna tugu koju je  prikrivao i povremenim humorom u društvu.

Dubinu svoje tuge nije svakome otkrivao, do istinskim prijateljima. Svaka njegova povjerljivija i ozbiljnija priča svodila se barem dijelom na njegovu tragično izgubljenu kćerku, pa kad bi eventualno zaključio da možda druge opterećuje svojom neizmjernom tugom, Meho bi vješto prešaltao na humor, ili kakvu dosjetku – radnu, penzionersku, životnu, sportsku…pa i političku.

Tako je bilo i 22.07.2016.godine u livanjskom Franjevačkom muzeju i galeriji na Gorici, u sklopu manifestacije “Livanjsko kulturno ljeto 2016”, kojoj je prisustvovao i izložbu slika otvorio tadašnji  član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Meho, šaljivdžija i onakav direktan, kakav je bio, bez obaziranja na osiguranje i protokol, prišao je Čoviću, uopće ga ne persirajući i na sebi svojstven način mu u lice, skoro pa “naredio”, “da se već jednom s Bakirom Izetbegovićem dogovori” i “da se više ne zezaju preko Mehinih leđa”, a o čemu je autor ovoga teksta napisao Pressiju za Avaz, koja je objavljena 30.07.2016. godine i koju, u spomen na dugogodišnjeg, vjernog “avazovca” Mehu, prilažemo umjesto njegove fotografije.

Ale Kamber, Livno

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply