Mi u Livnu ćemo ostati “Kanta za 10”

Dok svi napeto pratimo sudbinu radnika Aluminija, posljednjih dvadesetak dana u Livnu neprimijećeno proleti vijest da se napokon otvara regionalna deponija iznad Priluke. Projekat koji je do jučer bio neisplativ zbog velikih troškova prijevoza smeća iz Livna, Glamoča i B. Grahova, odjednom posta isplativ za dovoz smeća iz hercegovačkih općina, konkretno Grada Ljubuškog.

Kad znamo da se već godinama livanjsko smeće razbacuje po livanjskom polju, neobično zvuči činjenica da se nekome isplati dovoziti smeće iz 120 kilometara udaljenog Ljubuškog. Dok se u Mostaru gasila kriza sa odlaganjem opasnog otpada na deponiju Borik, u Livnu se pomakla granica isplativosti dovoza tog istog smeća na regionalnu deponiju koja je u izgradnji zadnjih desetak godina.

U ovo vruće ljetno doba u Mostaru se zapali nova kriza koja nam svima teško pada. Preko 900 obitelji radnika Aluminija preko noći posta tehnološki višak. Od tada Stranka se tjedno bavi rješavanjem sudbine firme i ponekog radnika uz asistenciju SDA iz federalne vlade.

Čak su priznali da zadnjih godinu dana Hrvatska isporučuje struju Aluminiju iako zna da Aluminij tu struju neće nikad platiti. Možda se netko iz vrha Stranke u Mostaru lukavo dosjetio i kompenzirao struju proizvedenu iz akumulacije Buško jezero, kad već u Livnu nitko se ne usudi ni pitati za  tu odlivenu dobit iz našeg kraja!?

I dok svi pozorno pratimo i suosjećamo s teškom sudbinom radnika Aluminija, U Livnu se netom slegla prašina sa izrezane separacije rudnika Tušnica. Lokalni livanjski mešetari uspjeli su izrezati preko 400.000  maraka, samo u željezu vrijednu separaciju, za nepostojeći dug firme od 30 tisuća maraka. Tko je dijelio dobit od preostalih 370.000 maraka, to izgleda u Livnu nikoga ne zanima?!

Radnika Tušnice odavno nema, a vlasnik Tušnice, Vlada HBŽ pospano drijema. Obzirom da se Livnjaci rado uključuju u rješavanje aktualnih kriza na prostoru Herceg Bosne, predlažemo profiterima da bar dio novca uplate na ime doprinosa bivših djelatnika Aluminija.

Da je Elektroprivreda HZ-HB u svoje vrijeme uložila nešto novca u rudnike uglja Tušnica, možda bi mogli napraviti više. Ovako možemo samo apelirati na livanjske kleptomane iz “stožerne” stranke da dio zarade od prodanog željeza separacije u Prologu podijele sa ljudima kojima pomoć treba.

Apeliramo svim Livnjacima, onima koji su ostali i onima koji će ovo ljeto opet doći iz dijaspore, da sa cvijećem uz magistralnu cestu Livno – Glamoč dočekamo prve kamione sa smećem iz Ljubuškog!

Bit će to veliki ulog u budućnost našeg kraja. Sanacija tvrtke Li-Čistoća, koja u početak rada ulazi s gubitkom od samo 5 milijuna maraka je garant da ćemo ovakvim pristupom mi u Livnu ostati Kanta za 10.

(Bivši radnici propalih livanjskih firmi)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply