MILJAN KONTA / Pošto drva, Čelane?!

Ni mjesec dana od mogućnosti da se Livno zabijeli, a temperature spadnu u duboki minus, dogodi se požar u livanjskoj gradskoj toplani. Dal’ slučajno ili namjerno, ostavićemo to pitanje istražiteljima. No, ne možemo a da se ne zapitamo: Pa pobogu, zašto i to krajem devetog mjeseca? Mjesec dana od sezone grijanja!

Jer sa grijanjem nema zezanja, ili si osigurao drva ili si puška. Koliko se zna, vlasnik(ci) se i nisu pretrgli u osiguravanju energenta za sezonu grijanja???

Zar se nitko od mjerodavnih nije upitao i obratio gazdi sa pitanjem – što se čeka?! Pobogu, nije to “nema germe”, no, doći će. Ili imaš drva ili si eskim. A u Livnu kakva je situacija eskima će biti poveliki broj, bogme i pingvina.

Ako se uzme u obzir da su se i prošle godine dešavali problemi sa grijanjem, zašto se nije pristupilo rješavanju problema od strane nadležnih općinskih struktura, pa i samog gradonačelnika?

Kao da su znali da će planuti pa da bez veze mlate jezikom. Ostaviti Livnjake bez grijanja je zločin bez presedana. Pogotovo one koji nisu u mogućnosti, a i da hoće koristiti drva, pelet i ostale energente.

Što sa školskom djecom? Jel da uz školske udžbenike nose i grijalicu u školu? Što sa vrtićima? Hoće li biti – djeco čekajte da teta naloži vatru pa ćemo djeco oplesti indijanski ples oko vatre? Što sa bolesnicima na odjelima bolnice? Malo što ne dovode u bolnicu svog liječnika, sad će sa sobom donositi metar drva. Imaš markicu? Imaš. Imaš metar drva (sestra na prijamnom vadi metar, mjeri) imaš – upadaj i večeras si požarni uz šporet!

Stanare zgrada da i ne spominjem, njima ne preostaje ništa drugo nego da preko dana trče i zagrijavaju se, a preko noći upražnjavaju aktivnosti pod jorgan planinom. Možda se i natalitet utrostruči sljedeće godine.

Ostale ne bih pominjao. Javna uprava i javne službe će se snaći, oni su iz svega isplivali, pa će i iz minusa. Općinari, poglavito oni glavni, će kao i do sada u grijane kavane i restorane, za njih nema zime pa će uz topli čaj i zamagljen prozor komentirati umrznute zombije livanjskih ulica.

A sa mobitela će u vlastitim dvjestokvadratnim stanovima paliti grijanje da se ne bih smrzli po dolasku sa “posla”. Neke guzonje griju i garažu tako da u jutro sjedaju u tople automobile. Tko šiša bolesnike koji operiraju slijepo crijevo, a gratis dobiju prehladu i upalu pluća; što djeca jedva hodaju od pustih bundetina po školama i pišu sa smrznutim prstićima.

Jer bitno je da se službeno vozilo ujutro kresne ugrijano. Očito da sve protekle godine nismo naučili ništa od ptica selica, a trebali smo – čim deveti pomoli, kupi prnje i za lastavicama, ovi su izgleda odredili da nas se kutarišu hladnoćom, ako već nisu uspjeli besposlenošću, anarhijom, lopovlukom i ostalim njihovim popularnim metodama.

Miljan Konta

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply