MILJAN KONTA / Škovacinsko Livno / KOLUMNA

U vremenu kada normalni gradovi potežu sredstva iz međunarodnih fondova za razvoj ekološki prihvatljivih projekata naši oksuzi su odlučili drugačije. Nedaleko od nas vjetar služi za proizvodnju novca, grade se postrojenja za pročišćavanje voda, izgrađen stadion direktno podupire razvoj sporta, a time i općeg zdravlja…

Naši genijalci nizom odluka jedino podupiru rad onkoloških odjeljenja, kako naše, tako i okolnih bolnica. Narod šuti, jer briga naroda za tamo nekom deponijom, za dovozom hercegovačkog smeća njemu pod prozore.

Znam i to da stožerni kartel vjerojatno ima elaborat o neškodljivosti (vjerojatno nastao od eminentnih banjalučkih stručnjaka) iz kojeg proizlazi da će ta deponija biti zdravija od šumskog proplanka.

Bagro stožerna, jel’ vas bar ikada imalo sramota svojih (ne)djela?!

Ako već i niste u dugogodišnjoj vladavini ništa napravili, od kud’ vam ova bolesna ideja?! Od kud ideja da kupite od Mostara do Livna smeće i deponirate na Korićini? Zar nema dosta hercegovačkih vukojebina u kojima se to moglo obavljati?

Sad mi postaje i jasno zašto izgradnja one tvornice lijekova u Livnu. Očito da će nam trebati i te kako.

Što je slijedeće za očekivati? Deponija radioaktivnih supstanci? Karantena za neistražene bolesti, zaraze….

Vi očito niste u stanju Livnu ponuditi ništa dobro i to već godinama. Uništili ste mu gospodarstvo, prisilili ljude na čisti egzodus. Od sela ste napravili pustoš, mladost vam odlazi na fakultete i ne vraća se…

Tuga. Sveli ste ovo grada na privatnu prćiju nekolicine mafijaša. Narod vam šuti, a ako i netko podigne glas, učinite sve da mu zagorčate život. Kada vas čovjek sluša pred izbore (pod uvjetom da vas ne zna), ostao bi zapanjen vašom kreativnošću, lucidnim idejama i dobrim namjerama koje se na kraju svedu na – škovace (smeće).

Godinama ste na vlasti, imali ste godine i godine vremena da osmislite projekte koji bi mogli zaživjeti na ovim prostorima. Stočarstvo recimo. Mini farme koje bi omogućile razvojačenim braniteljima posao. Plastenička proizvodnja? Proizvodnja žitarica? Punionice vode, ekoturizam na jezerima…

A vi osmislili deponiju!?

Malo nam što se voda dovela u pitanje podzemnim zagađenjima sa glamočke ‘Barbare’, što jedemo južnoameričko meso starije od Maya i Asteka, što jedemo egipatski krumpir… .

Jer ste vi gospodo sve učinili da uništite domaću proizvodnju, zatvorili ste stočnu pijacu (očito vas previše podsjećala na dane djetinjstva), uništili ste zelenu pijacu (onaj projekat njene obnove –  umro).

I čudno nam što nam se život obično svede na onkologiju.

Proveo sam tri godine na Korićini, tako da znam skoro pa svaki pedalj tog područja (osim minskih polja) i znam da je idiotski tu napraviti deponij. Tko nije doživio buru na Korićini, nije doživio ništa.

Bilo je situacija kada bi nam bura dopuhala i nekolicinu nepažljivih četnika pa smo ih morali vraćati nazad. Šalu na stranu, mislim da će biti veselo kada ta deponija zaživi, pogotovo za stanovnike obližnjih sela.

No, kako narod tih sela, a i Livna šuti, očito da se slažu s ovim ‘razvojnim projektom’ naših genijalaca. Nekima  se nad glavama vrte vjetroelektrane, nekima plastične vrećice i ostali eko-otpad.

Dragi Livnjaci, poduprimo donacijama rad Županijske bolnice Livno, očito da će nam i te kako trebati ubuduće.

M. Konta

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply