MILJAN KONTA / Šuma Stribočovićeva

Svjedoci smo još jednog u nizu stožernog igrokaza koji nas uveseljava u ovim jesenjim danima. Kada vatrica polako pucketa u šporetima, a prozori umagle od uskuvane čorbe, čitamo stožerne novotarije u kojima se oni peru, obrazlažu, uvjeravaju, … Valjda misle da smo mi skupina idiota.

A bogme su i u pravu!

Godinama im dozvoljavamo da nas guraju, što u ambis siromaštva, što u egzil po Europi. Nije čuditi činjenica da se i ne trude sakriti svoj lopovluk, jer su uvidjeli da nam mogu uvijek iznova prodati “ono za bubrege”.

Kako iznova stasavaju nove stožerne nade, tako raste i apetit jurišnika na narodna dobra. Vune i ovaca sve manje, a čobana na pretek!

Tako je ostala još – HERCEGBOSANSKA ŠUMA! Koliko šuma može ishraniti stožernih uhljeba budemo vidjeli. No, očito manjka balvana, osim po upravi i nadzornim tijelima. U tom poduzeću, uhljebničkoj meki očito vlada princip nadopune vlastitih žiro-računa.

Jer, pobogu, tko je to i kada osuđen za maznutu lovu? Jest da je Trkač suđen, no, dao Bog da i mene tako sude, a da sam uzeo tal. Na kraju krajeva, pišljivih petnaest miliončeka i nije neki novac zbog kojeg bi u tu company trebala da uđe revizija. Jer je u tu company zasjeo lik koji bi Švicarsku gurnuo u bankrot.

Ima li i koliko kriminala u pomenutoj firmi znaju i ptice na grani. Jer iz čista mira uhljebi ne sazivaju press niti se pravdaju. Bar je takav bio običaj do sada.

Ne bi bilo čudno ni to da se onaj velečasni ne oglasi sa priopćenjem da je on osobno izložio dvi iljade kubika bukovine, a da je sedam milončeka potrošeno za farbanje zvona župne crkve. Kad zapnu u lopovluku, velečasni je Džoker Upomoć.

Što može proizaći iz ove situacije?

Metar drva – sto pedeset maraka – nam ne gine! Jer novi likovi će pošto-poto uprijeti svim snagama da zakapitale, kao i prethodnici. Što i ne bi kada sistem odobrava.

Džaba Draganu Čoviću sa maglovitog Kupresa prijetiti, kada su se balvani omilili balvanima. Jedno je sigurno: ako ikada netko podigne revoluciju u ovoj županiji.

Malo morgen će je podignuti u kakvoj šumi, jer šume neće biti. Možda opstane kakav gaj, kržljivi šumarak…     Možda…

Miljan Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply