MNK SELJAK Klub iz Livna je posljednji prvak Jugoslavije i treća momčad Europe

MNK Seljak iz Livna u subotu će u PTC Pavić proslaviti 40-tu obljetnicu djelovanja. Proslava će biti održana pod visokim pokroviteljstvom premijera Vlade HBŽ-a Ivana Jozića i gradonačelnika Livna Luke Čelana.

Najveće uspjehe klub je ostvario krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. U sezoni 1989./90. Seljak je bio doprvak jugoslavenske lige nakon što je u doigravanju za prvaka u Srijemskoj Mitrovici 11. veljače 1990. poražen od zagrebačke Uspinjače rezultatom 2:0.

U sezoni 1990./91. postali su prvaci Jugoslavije pobjedom nad Uspinjačom od 1:0 u finalu odigranom 13. siječnja 1991. u Zagrebu. Na europskom Kupu prvaka odigranom u Madridu 1991. godine Seljak je završio kao trećeplasirana momčad.

Sastav MNK Seljak koji je osvojio naslov prvaka Jugoslavije: D. Perković, D. Konta, A. Omazić, A. Anić, M. Krivić, T. Krešo, D. Duvnjak, B. Matan, M. Ćorluka, Z. Duvnjak, M. Matan.

O najvećim uspjesima, ali i aktualnoj situaciji u klubu za Hercegovina.info je govorio predsjednik Skupštine MNK Seljak Ante Anić, igrač legendarne generacije koja je osvojila naslov prvaka Jugoslavije

„Na golu je bio Dalibor Perković Dali koji je poginuo u ratu u Mostaru na Bulevaru 1993. godine, Boro Matan i ja smo igrali ‘natrag’ u početnoj postavi, naprijed su bili Dario Duvnjak i Marin Ćorluka.

Nakon osvajanja naslova prvaka išli smo na prvo službeno klupsko prvenstvo u Madridu na kojemu je nastupilo osam momčadi. Prvak Italije je bio iz Rima, prvak Portugala iz Lisabona, prvak Rusije je bio iz Moskve, a onda dođe prvak Jugoslavije iz Livna. To je jedan od najvećih pokazatelja koliki je uspjeh taj mali grad, mali klub postigao na tako velikoj razini.

Na tom prvenstvu smo osvojili treće mjesto, u skupini smo bili drugi, pa smo igrali protiv prvaka Španjolske koji je bio neprikosnoven i u tom trenutku uvjerljivo najbolja momčad. Kasnije smo osvojili treće mjesto što je bio veliki uspjeh za povijest države, a posebno grada Livna“, kazao je Ante Anić.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply