Molitva u sarajevskoj katedrali za zajedništvo i jedinstvo svih kršćana

U skladu s višegodišnjom tradicijom, prvog dana Molitvene osmine u subotu, 18. siječnja 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličeno je Ekumensko bogoslužje Riječi koje je, pod geslom „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“, predvodio apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto zajedno s dopredsjednikom Biskupske konferencije BiH mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u BiH.

Prigodnu propovijed uputio je mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, prenosi KTA.

Na početku nuncij Pezzuto pozdravio je mitropolita Hrizostoma i biskupa Vukšića te desetoricu pravoslavnih sveštenika i đakona kao i brojne katoličke svećenike među kojima provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića i generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons.Slađana Ćosića.

Pozdravio je i brojne časne sestre raznih družbi, bogoslove i sve nazočne vjernike. U molitvi su sudjelovali i pastori Kršćanske adventističke i Evanđeoske crkve u Sarajevu te grupa mladih pravoslavnih vjernika koji blisko surađuju s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu.

Napominjući da ovim slavljem Božje Riječi započinju tjedan molitve za jedinstvo svih kršćana, nuncij Pezzuto kazao je da molitva jest osjećaj za odgovornost te da se svatko od kršćana treba osjećati odgovornim za zajedništvo i jedinstvo svih kršćana.

Potom je mitropolit Hrizostom zahvalio nunciju Pezzutu, biskupu Vukšiću te posebno odsutnom domaćinu nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim suradnicima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim katolicima u Sarajevu „na višegodišnjem zalaganju za naše kršćansko jedinstvo i dobro svjedočanstvo ne samo u ovom gradu već u cijelom svijetu“.

„I kao što smo i ranije rekli, podsjetit ću i sebe i sve nas zajedno da naše jedinstvo mora doći iznutra, iz nas i kroz Isusa Krista“, kazao je mitropolit Hrizostom koji je poželio da bude „sretno i blagoslovljeno ovo naše zajedničko moljenje za jedinstvo kršćana počevši od nas odavde iz Sarajeva do samih krajeva zemlje“.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply