Na Balkanu se ponovno crtaju nove granice

Zvizdić je ukazao na pogoršanje političke stabilnosti, ali i opće stabilnosti čitavog Balkana.

”Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je bazno načelo Europske unije i mislim da to treba ostati vladajući model i princip svih daljih aktivnosti, kada se govori o toj temi, na području zapadnog Balkana” poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Kazao je to novinarima nakon bilateralnog sastanka s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, u Berlinu, navodeći da je stanje u BiH i na Balkanu bila jedna od tema sastanka. Zvizdić je ukazao na pogoršanje političke stabilnosti, ali i opće stabilnosti čitavog Balkana. ”Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer one nisu nove. Nekada je o tim idejama govorio Šešelj, Milošević, a pokušaj provedbe tih ideja u djelo je rezultirao stotinama tisuća ubijenih, genocidom i iseljavanjem”, rekao je Zvizdić.

Tijekom sastanka Zvizdić je Mogherini informirao o stanju u BiH. ”Prenio sam da razlog neformiranja vlasti, konkretno Vijeća ministara ne leži u broju ministarstava, niti u tome tko će biti ministar ili premijer, činjenica je u nepoštivanju vladavine zakona, a to je neprihvaćanje ANP-a i aktivacija MAP-a, za što postoji zakonski konsenzus u BiH”, rekao je Zvizdić. Istaknuo je da je vladavina prava bazno načelo na kojem počiva EU, a da BiH želi da ide putem EU integracija, te da mora prihvatiti vladavinu prava i ponašati se u skladu s tim načelom.

Teme bilateralnog sastanka bile su i u vezi s europskim integracijama i Berlinskim procesom, što, kako je naveo Zvizdić, nema alternativu. ”Vjerodostojna perspektiva proširenja EU na zapadni Balkan još uvijek jeste zajednički instrument koji omogućava reforme i saradnju u regiji”, naglasio je Zvizdić. Zvizdić danas sudjeluje na sastanku država zapadnog Balkana u Berlinu. Sastanak su organizirali kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

https://www.bljesak.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply