Načelnica Drvara pozvala Hrvate da odustanu od proslave!

Načelnica drvarske općine Dušica Runić pozvala je Županijski odbor HDZ-a u Livnu da odustane od najavljene proslave navodnog oslobađanja Drvara, ističući da je to uznemirilo Drvarčane i ostale Srbe u HBŽ.

– Najavljeni događaj nikome neće donijeti dobro, ni Srbima starosjediocima, niti Hrvatima koji su se nakon 1995. godine doselili u Drvar – rekla je Runićeva.

Ona je pozvala sve na mir i zajedničko rješavanje egzistencijanalnih problema, koji su u Drvaru najizraženiji.

– Јa moj narod razumijem, mi smo podneblje koje je stoljećima izloženo ratovima i iseljavanjima. Stalno smo napuštali svoja ognjišta, ali smo se uvijek vraćali i branili ono što je naše, a Drvar je naš i uvijek je bio – poručila je Runićeva.

Ona je ponovila da su stanovnici Drvara uznemireni, te podsjetila da je u proteklom ratu život izgubio veliki broj Srba iz Krajine.

– Majke su izgubile djecu, sestre braću, djeca očeve. Mi Srbi iz ovog dijela Krajine pretrpjeli smo mnogo muke. Ne želimo ponovo tako nešto – naglašava Runićeva.

Ona je istakla da je Drvar oduvijek bio srpski grad.

– Zavičaj je jedan, Drvar je naš zavičaj i zauvijek će biti, bez obzira što drugi žele da prisvoje ono što nikada neće biti njihovo – kaže Runićeva.

Runićeva je zahvalila srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je stao uz Srbe u HBŽ.

– Ovom prilikom apeliram na sve Srbe, gdje god bili, da stanu uz nas Srbe u Krajini, jer stoljećima je Krajina bila srpska zemlja – apelirala je Runićeva.

Livanjski mediji objavili su da je na izbornoj skupštini Županijskog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, a središnja proslava najavljena je za 13. rujan u Drvaru.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da namjeru HDZ-a HBŽ da 13. rujna slavi navodno oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u toj županiji, ali i na ukupnom prostoru BiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. rujna obustave promet prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a HBŽ da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

https://lat.rtrs.tv

Dušica Runić, načelnica općine Drvar

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply