Nagrađena nova pjesma livanjskog pjesnika Rapke Ormana

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ iz Odžaka objavilo je rezultate književnog natječaja za najbolju neobjavljenu pjesmu 2018. godine. Ovaj vid kulture održava se peti put u okviru kulturne manifestacije “Ćatićevi dani kulture” i ima za cilj njegovanje sjećanja na lik i djelo velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića, rođenog u Odžaku 1878. godine.

Na natječaju za 2018. godinu sudjelovalo je 280 pjesnika iz BiH, susjednih zemalja i mnogih država u kojima je naseljena bh. dijaspora. Svaki pjesnik mogao je poslati po jednu pjesmu. Od pristiglih pjesama (pod šifrom) u uži izbor izabrano je dvadeset, a između njih izdvojene su tri koje su dobile nagradu koja nosi Ćatićevo ime. Među nagrađenima našla se i pjesma “Povratak slavnog disidenta” livanjskog pjesnika Rapke Ormana.

Za čitatelje Relaxa objavljujemo Obrazloženje selektora i Ormanovu pjesmu:

Obrazloženje za drugu nagradu – pjesma „Povratak slavnog disidenta“

Pjesma „Povratak slavnog disidenta“ napisana je slobodnim stihom i ima 37 stihova, koji su raspoređeni u misaone cjeline, strofe, prema kontekstu i svojevrsnom ritmu što proizilazi iz narativnog sklopa. Svojevrsne strofe, čini skup od 2-5 vezanih stihova, a pojavljuje se i zaseban stih – koji zbog širokog kontekstualnog obuhvaća opravdano zauzima odvojenu, zasebnu misaonu cjelinu.

Dakle, samim rasporedom stihova i njihovim vezivanjem za uži kontekst kreiran je ritam – koji ima aritmično svojstvo koje se harmonizira ne matematički već na razini značenja. Iz toga proizilazi da je izražajna forma potpuno podređena sadržaju – koji je podijeljen na misaone cjeline što prati narativni tok pjesme. Elementi koji čine radnju koja se saopćava u pjesmi sačinjena je od elemenata konkretnog i apstraktnog svojstva, dakle, opisuje se stanje, bivanje, ali i područje osjećanja i spoznaje.

Tema je posebno interesantna jer se fokusira na sudbinu pjesnika i njegove kreacije u realnom svijetu, u svijetu koji nema senzibilitet prema duhovnosti i prema njenim nosiocima se uglavnom ophodi na neuviđajan, a često i uvredljiv način. Stoga je pravo čudo ako se pjesniku – na bilo koji način – ukaže poštovanje i oda počast.

U pjesmi „Povratak slavnog disidenta“ autor nam dočarava rijetku situaciju kada odbačeni mještanin/sugrađanin uspijeva u drugoj sredini, u iseljeništvu, i vraća se u svoje mjesto nakon uspjeha i dostizanja slave.

Dakle, sama ideja i tema pjesme je utemeljena na veoma širokoj interpretativnoj ravni i na temelju zanatskih i kreativnih sposobnosti autora, uz bogat metaforični i slikoviti izražaj uspjeva da sa 37 stihova sroči pjesmu koja sublimira sve bitne zahtjeve i izazove modernog pjesništva 21. stoljeća.

Smatram primjerenim da se pjesmi „Povratak slavnog disidenta“ dodijeli druga nagrada na 5. pjesničkom natječaju „Musa Ćazim Ćatić“– 2018. godine.

 

Rapko Orman / Livno – BiH

POVRATAK SLAVNOG DISIDENTA

duboko uronjene u pjesničko ozračje

sredine pojedine  – divne i dične

trešnje na mladom suncu u haiku

ljiljani u ljetu

vole i slave svoje pjesnike

 

i žive i mrtve

 

za sredine neke

(po šugavoj koži svijeta pr/osule se kao boginje)

veže se slogan

umri pjesniče da bi bio slavan

trebaš nam mrtav a ne živ

 

postoje i sredine pune žestine i nasilja

pjesnike koji se energično opiru pokoravanju

na brisani prostor izvode pod olovne rafale oblaka

na vjetrometinu gdje oluje i ljuti vjetri

urlaju i šibaju

 

neki završe s one strane granice

iz/van svog jezika kao disidenti

 

ikako to najčešće biva

u novoj sredini oni zablistaju ugled steknu i autoritet

poberu najznačajnije književne nagrade

pojedinci nerijetko do nobela dobace

 

a tada iznenada zaokret – promjena klime

rodna gruda leda naglo se otapa

pomirljivo smješka sjaju disidenta

želeći da zrake bljeska i slave

zapljusnu/ozare  i njene obale

 

na valu hladne krivedrine

novi dan stidljivo ispravlja krivine i krivnje

pere ruke i obraz

 

za povratak svog svjetskog pjesnika

domaja pripremi dostojan doček

susret – već viđen – pun radosnica i žala

dirljiv do ganuća

 

a poslije – bar tako se očekuje

knjiga (i film) o povratku slavnog disidenta

na krilima ždrala bestselera leti preko bijela svijeta

RAPKO ORMAN / Livanjski pjesnik izdao novu zbirku pjesama

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply